Mund ta keni dëgjuar shumë herë që s’duhet të hani ushqime të skuqura dhe është e drejtë. Shumë ushqime, veçanërisht ushqimet e shpejta, të paketuara dhe të skuqura, kanë tendencën të rrisin nivelin e kolesterolit. Kolesteroli që merrni ju nga këto lloj ushqimesh, është ai i keq. Por ekzistojnë ushqime që rrisin nivelin e kolesterolit të mirë në trup.
Ushqimet e detit: Këto lloj ushqimesh rrisin nivelin e kolesterolit të mirë. Butakët veçanërisht janë të ulët në yndyrë dhe rrisin kolesterolin e mirë. Një tjetër avantazh i ushqimeve të detit është vaji i peshkut, ai përmban omega3 dhe acide yndyrore jashtëzakonisht të dobishme për pacientët që vuajnë nga sëmundjet e zemrës.
Veza
Manaferrat janë gjithashtu shumë të shëndetshme për të rritur kolesterolin e mirë për shkak se janë të pasura me antioksidues dhe përmbajnë yndyrë të mirë.
Lëngu i portokallit është një ndër mënyrat më të mira për të rritur kolesterolin e mirë (me 19%).
Avokado, është i pasur me yndyrë dhe e rrit ndjeshëm nivelin e kolesterolit të mirë duke pakësuar nivelet e atij të keq.
Arra është në krye të ushqimeve më të shëndetshme për shkak të burimeve energjike që të jep.
Vaji i ullirit është i pasur me yndyrna të shëndetshme dhe është zëvëndësues majt i mirë i të gjitha yndyrnave të tjera më pak të shëndetshme.
Produktet e sojës.
Tërshëra
Fasulet dhe thjerrëzat
Përshtati në shqip për “Shëndet+”: Daniela Bardhi