Kryefaqja Artikull Uthulla e mollës: Përfitimet dhe rreziqet nga përdorimi

Uthulla e mollës: Përfitimet dhe rreziqet nga përdorimi

0
Shpërndaje

Studimet kërkimore në përgjithësi sugjerojnë se konsumimi i 1 lugë gjelle uthull molle (ACV) e holluar në një gotë të zakonshme me ujë mund të ofrojë përfitime të ndryshme shëndetësore.

Megjithatë, konsumimi i tepërt mund të çojë në efekte negative të tilla si dëmtimi i smaltit të dhëmbëve, acarimi i fytit ose shqetësime në tretje. Prandaj, rekomandohet përgjithësisht të filloni me sasi të vogla dhe të monitoroni se si reagon trupi juaj.

Një studim i vitit 2016 zbuloi se pirja e 1 lugë gjelle uthull molle (e barabartë me 0,5 ons ose 15 mililitra e holluar me ujë) është e mjaftueshme për të parë përfitime shëndetësore, duke përfshirë:

Mbështetje e tretjes: Acidi acetik në ACV mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes dhe promovimin e një mjedisi të shëndetshëm të zorrëve.

Menaxhimi i peshës: ACV mund të ndihmojë në rritjen e ndjenjës së ngopjes, duke reduktuar potencialisht marrjen e përgjithshme të kalorive.

Rregullimi i sheqerit në gjak: Disa studime sugjerojnë se ACV mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të ndihmojë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Vetitë antimikrobike: ACV posedon efekte antimikrobike që mund të ndihmojnë në luftimin e baktereve të dëmshme.

Mund të përmirësojë shëndetin e zemrës: Hulumtimet tregojnë se ACV mund të ulë nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve (yndyrnat në gjak).

Përfitimet e mundshme të lëkurës: Kur përdoret në formë të holluar, ACV mund të ndihmojë në balancimin e pH-së së lëkurës dhe në reduktimin e akneve.

Uthulla e mollës (ACV) mund të ketë disa rreziqe dhe efekte anësore që është e rëndësishme t’i keni parasysh para përdorimit. Ja disa nga ato që duhet të dini:

Ndërveprimi me Medikamentet:

Insulina: Uthulla e mollës dhe insulina mund të ulin nivelet e kaliumit në trup. Kur merren bashkë, ato mund të çojnë në nivele shumë të ulëta të kaliumit, që mund të ndikojnë në funksionin e nervave dhe muskujve, përfshirë zemrën.

Digoksina: Uthulla e mollës mund të ulë nivelin e kaliumit, duke rritur efektet anësore të digoksinës, një medikament për zemrën.

Medikamentet diuretike: Të dyja, uthulla e mollës dhe diuretikët, ulin nivelet e kaliumit. Kur merren së bashku, mund të shkaktojnë një rënie të tepërt të kaliumit në trup.

Medikamentet antidiabetike: Të dyja, medikamentet për diabet dhe uthulla e mollës, ulin nivelet e sheqerit në gjak. Përdorimi i të dyjave mund të shkaktojë nivele të pasigurta të sheqerit në gjak.

Efekte të tjera anësore:

Dëmtim i smaltit të dhëmbëve: Uthulla e mollës mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve nëse konsumoni shumë.

Acarim të ezofagut: Përdorimi i uthullës mund të shkaktojë acarim të ezofagut, tubin që transporton ushqimin nga goja në stomak.

Irritim të stomakut: Mund të shkaktojë dhimbje stomaku, djegie.

Probleme me veshkat: Njerëzit që kanë probleme me veshkat mund të kenë vështirësi për të trajtuar acidin e tepërt, që vjen nga uthulla e mollës.

Rekomandime:

Para se të filloni të përdorni uthullën e mollës si suplement, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek, veçanërisht nëse po merrni medikamente të tjera ose keni kushte shëndetësore ekzistuese.

Uthulla e mollës nuk duhet të zëvendësojë trajtimet mjekësore të përshkruara dhe nuk duhet të përdoret si një kurë për ndonjë gjendje shëndetësore.

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here