Falë hulumtimeve relativisht të fundit në sekuencimin e gjenomit, tani kemi një kuptim më të mirë të kësaj popullate mbresëlënëse bakteriale që banon në zorrën tonë. Mikrobioma mund të dërgojë mesazhe në tru, duke ndikuar te neurotransmetuesit që nga ana tjetër ndikojnë në humor.
Jetojmë në një kohë kur ndërgjegjësimi për shëndetin e zorrëve është rritur, por shpesh është e vështirë të dish nga t’ia fillosh për t’u kujdesur siç duhet për mikrobiomën tënde. A duhet të përqendrohesh te proteinat? A janë probiotikët zgjidhja? Apo prebiotikët?
Shenjat e një zorrëje “të pakënaqur” variojnë nga fryrja dhe letargjia te pagjumësia, imuniteti i reduktuar, depresioni dhe kapsllëku. Kur zorrët nuk funksionojnë mirë, kjo ndikon në të gjithë trupin. Pra, si mund ta optimizojmë atë? Më poshtë, tre rregulla të thjeshta për një zorrë të shëndetshme:
1. Përqendrohuni te ushqimet e duhura
Mikrobioma ndikon drejtpërdrejt në humorin, gjumin, sistemin muskuloskeletal dhe të qarkullimit të gjakut, si dhe në sistemin imunitar. Ne duhet të kujdesemi për të në mënyrën më të mirë të mundshme që të ndihemi mirë.
Në librin Dieta Burckel, për Shëndetin e Mikrobiomës , André Burckel (shkencëtar francez dhe farmacist-biolog) rekomandon përfshirjen e pesë përbërësve kryesorë në dietën tuaj të përditshme:
Niseshte rezistente si gruri, fasulet dhe bananet, të cilat ushqejnë bakteret “e mira” të zorrëve.
Beta-glukanet, një lloj fibre e tretshme që gjendet në ushqime si tërshëra dhe elbi, rrisin bakteret e mira, zvogëlojnë bakteret e këqija dhe ulin kolesterolin.
Fruktanët, një lloj karbohidrati që gjendet në drithëra, bishtajore dhe perime të tilla si shpargu, cikorja dhe pjepri, ekuilibrojnë mikrobiomën.
Fibra, si ajo që gjendet te lakra jeshile, fiqtë ose bajamet, rrit diversitetin mikrobik dhe ndihmon në prodhimin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër, të cilat janë të mira për trurin dhe metabolizmin.
Polifenolet, të cilat gjenden në ushqimet bimore si hurmat, çaji, erëzat dhe kakaoja, veprojnë si prebiotikë ose shndërrohen në acide yndyrore të dobishme nga bakteret e zorrëve.
2. Hani ushqime të papërpunuara
Stili i jetesës kaotike, dietat e industrializuara dhe përdorimi i antibiotikëve e vënë mikrobiomën në provë. Sot e dimë që disbioza e zorrëve mund të çojë në sëmundje autoimune, sëmundje degjenerative dhe madje edhe depresion. Lajmi i mirë? Ne mund ta parandalojmë dhe forcojmë mikrobiomën me prebiotikë në dietën tonë.
Frutat, perimet dhe bimët e freskëta përmbajnë lëndë ushqyese dhe fibra që mund t’i hani të gjalla! Ose të paktën të gatuara në një temperaturë nën 42°C, sepse temperaturat e larta i shkatërrojnë ato.
Ushqime miqësore për zorrët për konsum të përditshëm: arra (kokosi, arra kaju, makadamia), fara (chia, kërpi, hikërror) dhe perime në formën e lëngjeve, smoothieve ose supave. Gjithashtu mollët, të cilat mbështesin shëndetin e mëlçisë për shkak të fibrave, antioksidantëve dhe acidit malik.
3. Përfshini probiotikët në dietën tuaj
A mund ta pasuroni mikrobiomën tuaj me probiotikë? Po, por kjo kërkon një qasje të synuar, varësisht nga flora dhe nevojat tuaja të zorrëve.
Hani një dietë të ekuilibruar dhe të larmishme me ushqime të pasura natyrshëm me probiotikë. Mendoni për ushqime të fermentuara, të tilla si:
- Turshi
- Kos
- Kimçi
- Kefir
Këto janë çelësi për të siguruar probiotikë specifikë në dietë. Siç tregon një studim i kohëve të fundit:
“Ka gjithnjë e më shumë prova që ushqimet e fermentuara ndryshojnë aktivitetet metabolike të zorrëve, fitojnë veti të reja dhe ofrojnë përfitime të konsiderueshme në plakje.”
Përfitimet përfshijnë parandalimin e alergjive, çrregullimeve gastrointestinale, diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit, obezitetit, si dhe përmirësimin e metabolizmit dhe funksioneve neuroendokrine.
