Sipas studimit më të ri, zënkat bashkëshortore apo në çift çojnë në rritjen e gherlin-ës, hormon i cili rrit ndjenjën e urisë.
“Gerhina nuk ju shtyn vetëm të hani, por ju krijon edhe një ndjenjë malli për ushqimet kalorike, me nivele të larta sheqeri, yndyre dhe kripe”- thotë autorja e studimit Lisa Jaremka.
Jaremka dhe kolegët e saj studiuan 43 çifte që ishin të martuar për më shumë se 3 vjet, ato ndoqën dietën e tyre ushqimore, nivelet e ghrelinës dhe mënyrën e zënkave.
Studimi tegoi se stresi martesor çonte në ngrënien në mënyrë “të sëmurë”, gjë e cila mund të rriste rrezikun e sëmundjeve të shumta si rreziku për sëmundjet e zemrës dhe presionin e lartë të gjakut.
Përshtati në shqip për “Shëndet+”: Daniela Bardhi
