Kryefaqja Lajm kryesor A është një nishan apo kancer i lëkurës? Si t’i dallojmë?

A është një nishan apo kancer i lëkurës? Si t’i dallojmë?

0
Shpërndaje

Për të zbuluar nëse është nishan apo kancer, kontrolloni lëkurën tuaj çdo disa muaj, sepse shumica e kancereve të lëkurës fillojnë si pika të parregullta, thotë Ariel Ostad, asistent profesor i dermatologjisë në Universitetin e Nju Jorkut.

Çfarë është nishani?

Nishanet janë lezione shumë të shpeshta beninje të lëkurës dhe zakonisht paraqiten si pika me madhësi dhe ngjyra të ndryshueshme. Në shumicën e rasteve ato shfaqen që nga mosha dy vjeç, por në një masë më të vogël ato mund të jenë tashmë të pranishme gjatë lindjes.

Duket si: Zakonisht nishanet janë të rrumbullakëta dhe simetrike me kufij të lëmuar dhe një ngjyrë të barabartë. Sipas Dr. Ostad, “Ato zakonisht nuk evoluojnë apo ndryshojnë formë.”

Çfarë është keratoza aktinike:

Keratoza aktinike është një rritje e zakonshme prekanceroze që shpesh gjendet në lëkurën e kokës, fytyrës, duart ose në pjesën e  parakrahut. “Ato duhet të hiqen sepse 5 deri në 10 përqind e tyre bëhen kancerogjene,” shpjegon Dr. Ostad.

Duket si: Do të shihni një njollë rozë ose të kuqe të ashpër, me nuancë mishi, që mund të kruhet ose me luspa.

Çfarë është karcinoma e qelizave bazale?

I shkaktuar nga dëmtimi i diellit dhe që zakonisht gjendet në fytyrë, ky lloj kanceri është i lehtë për t’u trajtuar nëse kapet herët.

Duket si: Zakonisht shfaqet si një njollë rozë ose e kuqërremtë që mund të rrjedhë gjak. “Imagjinoni një puçërr që duket se shërohet, vetëm për t’u kthyer sërish”, thotë Dr. Ostad.

Çfarë është karcinoma skuamoze?

Ky lloj kanceri shfaqet shpesh në trup, këmbë ose duar dhe është i shërueshëm nëse kapet herët.

Duket si: Do të vini re një rritje të trashë që mund të zhvishet dhe rrjedh gjak dhe mund të ketë një kufi me formë të çrregullt. “Është më shumë si një lyth sesa një puçërr,” thotë Dr. Ostad.

Çfarë është melanoma?

Kjo formë e rëndë e kancerit mund të përhapet shpejt, por është e shërueshme nëse kapet herët. “Melanoma zakonisht gjendet në këmbët e grave, rrallë në fytyrat e tyre,” thotë Dr. Ostad. “Tek meshkujt, është më e zakonshme në pjesën e trupit.”

Duket si: Një masë të errët, me formë të çrregullt, me ngjyrë të pabarabartë kafe-kuqërremtë, kafe ose të zezë.

Burimi: Health

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here