Kryefaqja Aktualitet A janë gratë shtatzëna më të rrezikuara nga koronavirusi?

A janë gratë shtatzëna më të rrezikuara nga koronavirusi?

0
Shpërndaje

A janë gratë shtatzëna më të ndjeshme ndaj infeksionit, rrezikojnë të preken nga sëmundje më të rënda, apo ka nivel më të lartë vdekshmërie me COVID-19, krahasuar me publikun e gjerë?

Deri tani nuk ka të dhëna nga raportet shkencore të publikuara në lidhje me ndjeshmërinë e grave shtatzëna ndaj COVID-19. Gratë shtatzëna përjetojnë ndryshime imunologjike dhe fiziologjike, të cilat mund t’i bëjnë ato më të ndjeshme ndaj infeksioneve virale të frymëmarrjes, përfshirë COVID-19. Gratë shtatzëna gjithashtu mund të jenë të rrezikuar nga sëmundje të rënda, sëmundshmëri ose vdekshmëri në krahasim me popullatën e përgjithshme siç vërehet në rastet e infeksioneve të tjera koronavirus të lidhur [duke përfshirë koronavirusin e sindromës së rëndë respiratore akute (SARS-CoV) dhe sindromën e frymëmarrjes të Lindjes së Mesme koronavirus (MERS- CoV)] dhe infeksione të tjera të frymëmarrjes virale, të tilla si gripi, gjatë shtatzënisë.

Gratë shtatzëna duhet të ndërmarrin të njëjtat veprime parandaluese për të shmangur infeksionin e rekomanduar për të gjithë të rriturit, siç janë:
?– shmangia e kontaktit të ngushtë me këdo që kollitet dhe teshtin,
?– lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose dezinfektojini me pastrues me bazë alkooli
?– mbuloni gojën dhe hundën me një letër ose bërryl kur kolliteni dhe teshtini
?– gatuani mirë dhe tërësisht mishin dhe vezët.
Të gjitha veprimet e rekomanduara janë në dispozicion në faqen e internetit të OBSH.
Në këtë kohë, ende nuk ka një vaksinë për të parandaluar, trajtuar ose kuruar virusin, por rekomandohet trajtim për simptomat. Trajtimi për gratë shtatzëna me infeksion të dyshuar ose të konfirmuar COVID-19 duhet të sigurohet me terapitë mbështetëse të rekomanduara nga OBSH për pacientët e rritur, në konsultim të ngushtë me mjekët e tyre obstetër-gjinekologë.

Burimi: Centers for Disease Control and Prevention

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here