Kryefaqja Box 1 A shkaktojnë telefonat kancer në tru? Ja çfarë mendojnë shkencëtarët

A shkaktojnë telefonat kancer në tru? Ja çfarë mendojnë shkencëtarët

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip për gazetën “Shëndet+”: Blertina Koka

Një studim 30-vjeçar ka zbuluar se nuk ka asnjë lidhje mes pajisjeve mobile dhe kancerit të trurit. Shkencëtarët kanë zbuluar se nuk ka rritje të njerëzve të prekur me tumor gjatë 29 viteve të fundit, pavarësisht rritjes së numrit të përdoruesve të telefonave.telefon_kancer ne tru

Në Australi, ku është kryer edhe studimi, në vitin 1993 vetëm 9% e popullsisë kishin telefona, ndërsa tani janë 90%. Por, në të njëjtën periudhë, numri i njerëzve të grupmoshës 20-84 të prekur nga kanceri ka rënë ndjeshëm tek meshkujt dhe është afërsisht i njëjtë tek femrat.

Ka një rritje të konsiderueshme të tumoreve tek më të moshuarit, megjithatë kjo rritje ka nisur pesë vjet para se të përhapeshin telefonat në Australi.

Sipas prof. Simon Chapman, nga Universiteti i Sidneit, valët e telefonave nuk e dëmtojnë ADN-ën e njeriut dhe nuk shkaktojnë kancer.

Burimi: Daily Mail / https://shendeti.com.al/

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here