Kryefaqja Aktualitet Acidi folik – një vitaminë B jetike

Acidi folik – një vitaminë B jetike

0
Shpërndaje
acid folik

Acidi folik luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në trupin e njeriut. Kjo vitaminë B esenciale ndihmon trupin të ndërtojë dhe riparojë qelizat.

Acidi folik është i nevojshëm në metabolizmin për ndarjen e qelizave, që ndodh çdo ditë gjatë gjithë jetës. Ndarja e shëndetshme e qelizave dhe funksioni i qelizave janë thelbësore për parandalimin e sëmundjeve. Prandaj rekomandohet që veçanërisht gratë të marrin acid folik para dhe gjatë shtatzënisë, pasi mungesa mund të çojë në keqformime.

Acidi folik kërkohet nga të gjitha qelizat në trup për të prodhuar dhe riparuar ADN-në (acidi deoksiribonukleik). Pa aftësinë për të gjeneruar ADN të re, trupi nuk mund të krijonte qeliza të reja ose të prodhonte qeliza të reja për të shëruar një plagë.

Kur qelizat nuk mund të riparojnë ADN-në e dëmtuar, trupi bëhet i ndjeshëm ndaj sëmundjeve. Prandaj, acidi folik është i rëndësishëm për funksionet normale të trupit.

Përfitimet e tjera të acidit folik përfshijnë gjithashtu parandalimin e komplikimeve të shtatzënisë, uljen e rrezikut të goditjes në tru dhe uljen e niveleve të larta të homocisteinës.

Çfarë është acidi folik?

Acidi folik është një vitaminë thelbësore që trupi nuk mund ta prodhojë vetë. Prandaj, të gjithë varen nga një furnizim i rregullt.

Acidi folik luan një rol të rëndësishëm në të gjitha proceset e rritjes dhe zhvillimit në trup dhe për këtë arsye është veçanërisht i rëndësishëm gjatë shtatzënisë.

Gjatë metabolizmit, acidi folik ndihmon në “asgjësimin” e substancës dëmtuese të enëve të gjakut. Enët e gjakut dhe zemra gjithashtu mund të përfitojnë nga vitamina.

Acidi folik është një vitaminë B që ndihmon trupin të ndërtojë dhe mbajë qelizat. Vitaminat B janë substanca të tretshme në ujë që nuk mund të sintetizohen nga trupi. Prandaj, nevoja për acid folik dhe formën e tij të dytë, folatin, duhet të plotësohet përmes dietës

Acidi folik i referohet formës sintetike të vitaminës. Folati gjendet në fruta dhe perime të ndryshme, si spinaqi, brokoli, bananet, kërpudhat, bamjet dhe shpargu.

Përfitimet shëndetësore të acidit folik

 • Rekomandohet acidi folik në rast të anemisë për shkak të mungesës së acidit folik
 • Çrregullime të përthithjes së acidit folik në zorrë (sindroma e keqpërthithjes, abuzimi me alkoolin, sëmundjet inflamatore të zorrëve)
 • para dhe gjatë shtatzënisë për të parandaluar defektet e tubit nervor
 • për mosfunksionim të trurit (harresa, çmenduri, Alzheimer, depresion)
 • në sëmundjet kardiovaskulare
 • nëse keni tendencë për trombozë, goditje në tru dhe sulm në zemër
 • për të parandaluar degjenerimin e qelizave
 • Çrregullime të shërimit të plagëve
 • rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve
 • Mungesa e acidit folik si pasojë e marrjes së medikamenteve

Acidi folik dhe fertiliteti

Acidi folik mund të rrisë fertilitetin tek gratë. Në vitin 2006, Shoqata Amerikane për Mjekësinë Riprodhuese raportoi rezultatet e një studimi të 18,500 grave që shpresonin të mbeten shtatzënë brenda tetë viteve.

Studimi zbuloi se gratë që merrnin një multivitaminë që përmban acid folik 6 ose më shumë ditë në javë kishin 40 % më shumë gjasa të mbeten shtatzënë në krahasim me gratë që nuk merrnin suplemente të acidit folik.

Nga ana tjetër, një studim i vitit 2014 i botuar në revistën ‘Reproductive Biomedicine Online’ zbuloi se marrja e acidit folik tek gratë me probleme të pashpjegueshme të fertilitetit nuk mund te lidhej me rezultatet e fertilizimit të suksesshëm in vitro (IVF).

Prandaj nevojiten kërkime të mëtejshme pasi këto studime pretendojnë se suplementet e acidit folik mund të rrisin fertilitetin tek gratë që përpiqen të mbeten shtatzënë përmes fekondimit jo-in vitro.

Acidi folik dhe shtatzënia

Acidi folik është një shtesë e rëndësishme për gratë shtatzëna. Simptomat e mungesës së acidit folik përfshijnë diarre, anemi, gulçim, konfuzion mendor, dhimbje koke dhe mpirje.

Tek gratë shtatzëna, mungesa e acidit folik mund të rezultojë gjithashtu në abort, komplikime të shtatzënisë dhe defekte të lindjes. Marrja e papërshtatshme e acidit folik mund të shkaktojë defekte të tubit nervor në embrionin në rritje.

 

Gjatë javës së tretë të shtatzënisë, qelizat e embrionit formojnë tubin nervor, i cili më vonë zhvillohet në palcën kurrizore dhe trurin e foshnjës. Dëmtimi i tubit nervor parandalon zhvillimin normal gjatë këtij procesi dhe mund të çojë në defekte serioze të lindjes.

Këto përfshijnë: një shpinë të hapur ose të lakuar; anencefalia, pamundësia për të zhvilluar një tru të plotë- dhe iniencefali, një gjendje që shkakton probleme të rënda të qafës.

Kush mund të përfitojë nga suplementet e acidit folik?

 • Njerëzit me mungesë të provuar të acidit folik
 • Gratë para dhe gjatë shtatzënisë
 • Njerëzit me sëmundje të veshkave ose presion të lartë të gjakut
 • për njerëzit me sëmundje të zemrës dhe të qarkullimit të gjakut
 • për pacientët me Alzheimer
 • për njerëzit me nivele të larta të homocisteinës

A ka acidi folik efekte anësore?

Efektet anësore të acidit folik janë minimale deri në inekzistente, me kusht që personi t’i përmbahet dozës së përshkruar.

 

Përshtati nga Gjermania në Shqip: Marsida Bregasi

Burimi: https://www.vitaminexpress.org/de/folsaeure

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here