Kryefaqja Shendeti a-z A Apendisiti, simptomat, shkaqet dhe komplikacionet e mundshme

Apendisiti, simptomat, shkaqet dhe komplikacionet e mundshme

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Arlinda Rexhmati

Apendisiti është një inflamacion i apendiksit (zorrës qorre, rreth 9 centimetra e gjatë).

Apendisiti shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të djathtë të abdomenit. Sidoqoftë, në shumicën e njerëzve, dhimbja fillon rreth legenit dhe lëviz. Ndërkohë që inflamacioni përkeqësohet, zakonisht dhimbja e apendisitit shtohet dhe me kalimin e kohës bëhet shumë e rëndë.

Edhe pse çdokush mund të zhvillojë apendisit, shumicën e rasteve ndodh tek personat mes moshave 10 dhe 30 vjeç. Trajtimi standart është heqja e apendiksit me anë të ndërhyrjes kirurgjikale.

Shenjat dhe simptomat e apendisitit përfshijnë:

 • Dhimbje e papritur që fillon në anën e djathtë të poshtme të abdomenit
 • Dhimbje e papritur që fillon rreth legenit dhe shpesh kalon në anën e djathtë të poshtme të abdomenit
 • Dhimbje që përkeqësohet nëse kolliteni, ecni apo bëni lëvizje të tjera
 • Të përziera dhe të vjella
 • Humbje e oreksit
 • Temperaturë e ulët që mund të rritet nëse sëmundja përparon
 • Kapsllëk ose diarre
 • Fryrje abdominale
 • Gazra

Vendi i dhimbjes mund të ndryshojë në varësi të moshës së personit dhe pozicionit të apendiksit. Tek gratë shtatzëna, dhimbja mund të duket sikur vjen nga pjesa e sipërme e ambdomenit sepse apendiksi është më lart gjatë shtatzënisë.

Kur duhet të paraqiteni tek mjeku

Konsultohuni me mjekun tuaj nëse ju apo fëmija juaj keni shenja apo simptoma shqetësuese. Dhimbja e rëndë abdominale kërkon trajtim të menjëhershëm mjekësor.

Shkaqet

Një bllokim në veshjen e apendiksit që rezulton në infeksion është zakonisht shkaku i apendesitit. Bakteriet shumohen me shpejtësi, duke shkaktuar që apendiksi të irritohet, enjtet dhe të mbushet me qelb. Nëse nuk trajtohet në kohën dhe mënyrën e duhur apendiksi mund të shpërthejë.

Komplikacionet

Apendesiti mund të shkaktojë komplikacione serioze, si:

 • Një apendiks i shpërthyer – Shkakton që infeksioni të përhapet në të gjithë abdomenin (peritonin). Kjo mund të jetë e rrezikshme për jetën dhe kërkohet ndërhyrje e menjëhershme kirurgjikale për të hequr apendiksin dhe për të pastruar kavitetin e abdomenit.
 • Një xhep plot qelb që formohet në abdomen – Nëse apendiksi shpërthen, mund të zhvillohet një xhep infeksioni. Në shumicën e rasteve, një kirurg e than këtë xhep duke vendosur një tub nëpërmjet murit abdominal për në plagën e formuar. Tubi lihet kështu për rreth dy javë, dhe mjeku jep antibiotikë për të pastruar infeksionin. Kur infeksioni të pastrohet, pacienti i nënshtrohet ndërhyrjes kirurgjikale për të hequr apendiksin. Në disa raste xhepi pastrohet dhe thahet dhe apendiksi hiqet menjëherë.

Burimi: Mayo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here