Kryefaqja Shendeti a-z A Ç’duhet të dimë për kërcitjet e gishtave

Ç’duhet të dimë për kërcitjet e gishtave

0
Shpërndaje

Kërcitja e gishtave mund të rrisë rrezikun për tu prekur nga artriti. Studiuesit thonë se forca që ushtrohet për të realizuar kërcitjen është e mjaftueshme për të shkaktuar dëme.

Kjo teori vjen nga studiuesit kanadezë të cilët vendosën skanera në brendësi të gishtave për të parë çfarë ndodh me to teksa kërciten. Ajo që ndodh është se 2 kockat ngjitur me njëra-tjetrën në momentin e kërcitjes krijojnë një zgavër, një flluskë, një vakum, prandaj dëgjohet zhurma.

ArtritiSkaneri tregoi gjithashtu një dritë të bardhë përpara se të dëgjohej zhurma. U zhvillua një hulumtim i mëtejshëm në lidhje me shfaqjen e dritës të bardhë, si dhe me faktin sepse zhurma që krijohet nga kërcitja e gishtave është aq e madhe.

Edhe pse ky fenomen ka 100 vjet që studiohet, hulumtimet e kohëve të fundit kanë treguar se plasja e flluskës të krijuar është ajo që lëshon zhurmë.

Sipas studimeve burrat janë më shumë të prirur se gratë për të kërcitur gishtat.

Pavarësisht teorive se ky fenomen është shkaktar i artritit,  ende nuk është provuar shkencërisht.

Zakoni i kërcitjes së gishtave është shumë i bezdisshëm për dëgjuesit./BBC

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here