Kryefaqja Mjeku juaj Çfarë është Somnambulizmi?

Çfarë është Somnambulizmi?

0
Shpërndaje

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Një njeri që ecën në gjumë. Ecja në gjumë, e njohur edhe si somnambulizëm, është një çrregullim sjelljeje që ndodh gjatë gjumit të thellë dhe rezulton në një individ ose duke ecur ose duke kryer sjellje komplekse ndërsa është ende në gjumë. Ecja në gjumë është më e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit dhe ka më shumë gjasa të ndodhë tek njerëzit që janë të privuar nga gjumi. Personi mund të jetë i vështirë për t’u zgjuar dhe ka të ngjarë të mos kujtojë asgjë për ecjen në gjumë sapo të zgjohet.

Shkaqet e ecjes në gjumë:
Mungesa e gjumit;
Orari kaotik i gjumit;
Stresi;
Dehje;
Përdorimi i barnave të caktuara si qetësues-hipnotikë, neuroleptikë, stimulues dhe antihistaminikë;
Trajtimi i ecjes në gjumë;
Mjekimi (ProSom, Klonopin, Trazodone);
Relaksimi dhe teknikat e imazhit mendor;
Zgjimi parashikues (zgjimi i personit pak para fillimit të ecjes në gjumë).

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here