Kryefaqja Covid-19 COVID- 19, stresi dhe rënia e flokëve

COVID- 19, stresi dhe rënia e flokëve

0
Shpërndaje

Që nga fillimi i pandemisë COVID-19, shkalla e rënies së flokëve si për meshkujt ashtu edhe për femrat ka ardhur duke u rritur. Ky nocion u theksua për herë të parë në media nga Amanda Mull kur shkroi për përvojën e saj me rënien e flokëve në artikullin e botuar në The Atlantic në nëntor 2021. Për të kuptuar pasojat e plota të rënies së flokëve të lidhur me pandeminë, është e rëndësishme të rishikohet cikli i rritjes së flokëve dhe se si stresi emocional dhe fizik mund të ndikojë në të, si dhe të kuptohet ndikimi psikosocial që ka rënia e flokëve tek njerëzit.

Cikli i rritjes së flokëve ka tre faza: faza e rritjes, (anagen); faza e regresit, (katagjeni); dhe faza e pushimit, (telogjen). Në lëkurën e kokës në çdo moment rreth 85% e qimeve janë në rritje, ndërsa rreth 14% janë në pushim dhe 1% janë në regres. Këto norma ndryshojnë për flokët në vende të ndryshme të trupit. Ndërsa ka një sërë shkaqesh të rënies së flokëve, gjendja që është përgjegjëse për rritjen e rënies së flokëve pandemike quhet telogjen effluvium. Kjo lloj humbje mund të jetë veçanërisht shqetësuese për shkak të natyrës së saj të papritur dhe dramatike. Telogjeni effluvium mund të shkaktohet nga çdo lloj stresi intensiv fizik ose emocional dhe mund të çojë deri në 70 përqind të flokëve që të kalojnë në fazën telogjene ose të pushimit të ciklit të tyre të rritjes.

Humbja e flokëve ka qenë një pasojë e zakonshme për pacientët me COVID, simptomat e të cilëve shfaqen brenda disa javësh dhe për ata që janë të prekur për një kohë të gjatë me COVID-19. Studiuesit nuk e dinë ende saktësisht se sa e përhapur është rënia e flokëve në mesin e pacientëve me COVID-19, por një studim zbuloi se në mesin e të shtruarve në spital, 22 përqind ishin ende duke u përballur me rënien e flokëve deri në gjashtë muaj më vonë.

Burimi: Psychology Today

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here