Kryefaqja Aktualitet COVID19: Vaksina dhe ushqyerja me gji

COVID19: Vaksina dhe ushqyerja me gji

0
Shpërndaje

Pyetjet e shpeshta kanë për qëllim t’u japin përgjigje ofruesve të kujdesit shëndetësor dhe publikut, duke përfshirë nënat që ushqehen me gji ose dhënien e qumështit, gjatë vaksinimit antiCOVID-19:

Pfizer-BioNTech BNT162b2
Moderna mRNA-1273
Oxford University – AstraZeneca AZD1222
Janssen Ad26.COV2.S
Sinopharm – BIBP vaccine
Sinovac – CoronaVac

COVID-19 dhe ushqyerja me gji

Ushqyerja me gji është e sigurt për foshnjat dhe fëmijët e vegjël edhe kur nënat dyshohen që kanë COVID-19. Përfitimet e shumta të ushqyerjes me gji tejkalojnë ndjeshëm potencialin per rreziqet e sëmundjeve të lidhura me virusin. Fëmijët që ushqehen me gji nuk janë treguar të rrezikuar nga transmetimi i SARS-CoV-2 përmes qumështit të gjirit.

Rrjedhimisht, WHO dhe organizata të tjera të tilla rekomandojnë që nënat të vazhdojnë të ushqejnë me gji foshnjat e tyre nëse dyshohet ose dihet se kanë COVID-19.

A mund të ushqejnë me gji gratë e vaksinuara aktualisht?

Po. Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon përdorimin e vaksinave kundër COVID-19 te femrat që japin gji njësoj si tek të rriturit e tjerë. Prandaj, individët të shëndetshëm që aktualisht ushqehen me gji ose nxjerrin qumësht MUND të vaksinohen. Ushqyerja me gji është jetike për shëndetin e foshnjave dhe të nënave të tyre.

Hulumtimi mbi vaksinat e COVID-19 nuk përfshinte gratë që japin gji dhe as foshnjet e tyre dhe nuk merrnin parasysh efektet e vaksines mRNA ose vaksinat që nuk përsëriten. Megjithatë, mungesa e të dhënave nuk do të thotë që vaksina nuk është e sigurt për gratë që japin gji ose fëmijët e tyre. OBSH rekomandon që nënat të cilat janë vaksinuar të vazhdojnë të japin gji pas vaksinimit.

Çfarë këshillash duhet të marrin gratë që aktualisht japin gji në lidhje me vaksinën?

Gratë në laktacion që konsiderojnë marrjen e vaksines COVID-19 duhen të kenë akses në informacione rreth sigurisë dhe efikasitetit të vaksinës duke përfshirë:

Ushqyerja me gji është jetike për shëndetin e foshnjave dhe të nënave;
Efikasiteti i vaksinës tek gratë në laktacion pritet të jetë i ngjashëm me efikasitetin tek gratë jo laktuese;

Dy studime të vogla të kohëve të fundit mbështesin këto pritshmëri, gjetja e përgjigjes së krahasueshme të antitrupave dhe qelizave T kundër SARS-CoV-2 pas vaksinimit të mRNA për COVID-19.

Është e rëndësishme të vazhdohet të ndërtohet besimi i nevojshëm për gratë që japin gji, duke i këshilluar që të krijohet besimi i duhur për sigurinë e të ushqyerjes me gji dhe rreziqet e mos ushqyerjes me gji në kontekstin e COVID-19.

A është e sigurtë për nënat të japin gji pasi janë vaksinuar?

Po. Për Pfizer-BioNTech, Moderna mRNA-1273, Sinopharm BIBP dhe Sinovac CoronaVac, OBSH pohon se: “Meqë vaksina nuk është një vaksinë e virusit të gjallë, biologjikisht dhe klinikisht nuk ka gjasa që të ketë rrezik për fëmijët që ushqehen me gji.” Nënat që janë vaksinuar duhet të inkurajohen të vazhdojnë të japin gji për të mbrojtur foshnjat e tyre.

Shoqata Together for Life, për të rritur ndërgjegjësimin ndaj vaksinimit për COVID-19, në kuadër të fushatës “Le të flasim për vaksinat”, mbështetur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në Shqipëri – WHO Albania.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here