Kryefaqja Femijet Çrregullimet e urinimit tek fëmijët

Çrregullimet e urinimit tek fëmijët

0
Shpërndaje

Mosfunksionimi i traktit urinar të poshtëm tek fëmijët, veçanërisht ata të moshës shkollore, ishte raportuar me prevalencë të ndryshme. Në një nga studimet, mbizotërimi i simptomave urologjike tek fëmijët e moshës shkollore arriti në 75% në shumicën e tij. Nga ana tjetër, studime të tjera kanë raportuar praninë e simptomave të mosfunksionimit të traktit urinar të poshtëm në 21.8% të popullsisë së studiuar.

Gama e simptomave dhe gjetjeve të lidhura me zbrazjen jofunksionale përfshin mosmbajtjen e urinës, urgjencën, shpeshtësinë e shtuar, enurezën e natës, infeksionet e përsëritura të traktit urinar, refluksin vezikoureterik dhe rritjen e urinës së mbetur postvoid. Mosfunksionimi i traktit urinar të poshtëm rezulton në një barrë të madhe për familjet dhe shoqërinë. Ndikimi në sjelljen shoqërore të fëmijëve që vuajnë nga mosfunksionimi i traktit urinar të poshtëm është gjetur të jetë i thellë me rreth 55% të fëmijëve që vuajnë nga çështje të brendshme dhe të jashtme. Të tjerë raportuan se fëmijët me mosfunksionim të traktit urinar të poshtëm kanë 2.6 herë më shumë gjasa të vuajnë nga probleme emocionale dhe të sjelljes. Për më tepër, këta pacientë përfaqësojnë një peshë ekonomike në sistemin shëndetësor kombëtar, duke marrë parasysh numrin e vizitave të kërkuara, kryerjen e procedurave invazive si urodinamika, bërjen e cistourethrografisë, seancat e trajnimit të biofeedback -ut dhe barnat e përdorura.

Prandaj, një numër pyetësorësh janë futur me pyetje që mbulojnë si simptomat urologjike ashtu edhe cilësinë e jetës si për pacientët ashtu edhe për familjet e tyre. Këta pyetësorë konsiderohen një mjet efektiv për vlerësimin e fëmijëve dhe cilësinë e jetës që ndikon tek ata dhe prindërit e tyre.

Ato janë gjithashtu me vlerë të madhe për të vlerësuar përgjigjen ndaj trajtimit. Midis tyre ka rezultate të ndryshueshme të simptomave për mosfunksionimin e traktit urinar të poshtëm në popullatën pediatrike si; Sistemi i pikëzimit të mosfunksionimit të zbrazëtisë, Indeksi i simptomave të mosmbajtjes-Rezultati pediatrik dhe Pikët e simptomave të traktit urinar të poshtëm pediatrik (PLUTS) . Këta pyetësorë nuk u krahasuan dhe nuk u vlerësuan me gjetjet urodinamike, me përjashtim të rezultatit të simptomave së traktit urinar të poshtëm tek fëmijët.

Sidoqoftë, krahasimi mbështetet vetëm në rezultatet para dhe pas trajtimit në ata me mbiaktivitet detrusor dhe nuk kishte asnjë korrelacion të kryer me të gjithë parametrat urodinamikë në punën e tyre . Si një nga pyetësorët e fundit të prezantuar, mjeket synojne te vërtetojnë rezultatin e simptomave të traktit urinar të poshtëm pediatrik (PLUTS) duke përdorur parametrat urodinamikë.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here