Kryefaqja Lajm kryesor Dëmtimi i nervave, shenjat që nuk duhen neglizhuar

Dëmtimi i nervave, shenjat që nuk duhen neglizhuar

0
Shpërndaje

Nervat luajnë disa role të rëndësishme në trup. Përveç faktit të thjeshtë që lejojnë të ndjeni ndjesi kur prekni diçka, nervat ndihmojnë gjithashtu në lëvizjen e muskujve dhe funksionimin e organeve të brendshme. Jo vetëm kaq, por ndihmojnë në vetë-ruajtjen pasi lejojnë të ndjeni dhimbje. Megjithatë, nëse nervat dëmtohen, ato nuk janë më në gjendje t’i kryejnë siç duhet këto role të rëndësishme.

Dëmtimi i nervave mund të shkaktohet nga një sërë gjërash. Shkaku më i zakonshëm i dëmtimit të nervave është diabeti. Një tjetër shkak i zakonshëm i dëmtimit nervor është një defekt anatomik i trashëguar. Shkaqe të tjera të mundshme të dëmtimit nervor përfshijnë: lëvizjet e përsëritura, trauma e papritur, plakja, mungesa e vitaminave, ekspozimi ndaj toksinave, infeksionet dhe çrregullimet autoimune. Në disa raste, mund të mos ketë ndonjë shkak të njohur të dëmtimit nervor.

Ja cilat janë shenjat që nuk duhen neglizhuar:

Mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, djegie

Edhe pse këto janë teknikisht tre ndjesi, ato janë të gjitha të lidhura ngushtë dhe konsiderohen të jenë një simptomë. Edhe pse të gjithë ne përjetojmë mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose djegie kur gjymtyrët tona “bien në gjumë”, kjo zakonisht është një ndjesi e përkohshme. Kur këto ndjesi zgjaten, kjo mund të jetë një shenjë se diçka më shumë po ndodh.

Djersitje shumë ose shumë pak

Shumica prej nesh djersiten herë pas here gjatë ushtrimeve fizike ose kur temperatura rritet. Megjithatë, nëse vëreni se jeni duke djersitur papritmas duke mos bërë asgjë dhe/ose kur moti nuk është i nxehtë, atëherë kjo mund të tregojë dëmtim të mundshëm nervor. Në të njëjtën kohë, mos djersitja gjatë sforcimit fizik ose periudhave të motit të nxehtë mund të tregojë gjithashtu dëmtim të mundshëm nervor.

Vështirësi në lëvizjen e një pjese të trupit

Kur një pjesë e caktuar e trupit është befas e vështirë ose e pamundur për të lëvizur, kjo mund të nënkuptojë se ka dëmtim të nervit motorik. Dobësia ose paraliza mund të jetë gjithashtu një shenjë e një goditjeje në tru, kështu që patjetër do të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Ngathtësi

Të gjithë kemi momente ngathtësie dhe disa prej nesh janë më të ngathët se të tjerët. Por, nëse vëreni se jeni papritmas më i ngathët se zakonisht, kjo mund të tregojë dëmtim të mundshëm nervor. Pengimi dhe rënia janë dy sjellje të zakonshme të ngathëta që shoqërohen me dëmtime të mundshme nervore.

Dhimbje koke

Ka shumë lloje të ndryshme dhimbje koke që të gjitha kanë shkaqe të ndryshme. Një lloj dhimbje koke përshkruhet si një dhimbje koke e papritur dhe intensive që ndihet si goditje elektrike dhe zgjat vetëm disa minuta. Kjo lloj dhimbje koke shpesh shoqërohet me një gjendje të quajtur nevralgji okupitale, ku një nerv në qafë është i shtypur.

Dhimbje poshtë njërës këmbë

Dhimbja që fillon në pjesën e poshtme të shpinës dhe më pas godet pjesën e pasme të njërës këmbë njihet si dhimbje e nervit shiatik. Ishiatiku ndodh kur nervi shiatik kompresohet nga një hernie diskale. Mund të ndodhë edhe si pasojë e diabetit.

Urinim i shpeshtë

Nëse befas e gjeni veten sikur keni nevojë të urinoni shpesh dhe nuk jeni në gjendje të arrini në banjë, atëherë kjo mund të tregojë dëmtim të mundshëm nervor. Njerëzit me diabet ose nënat që kanë lindur një fëmijë në mënyrë vaginale janë në një rrezik në rritje për këtë lloj dëmtimi nervor./ Premier Neurology

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here