Kryefaqja Shendeti a-z D Diabeti ndikon në osteoporozë, zbuloni simptomat

Diabeti ndikon në osteoporozë, zbuloni simptomat

0
Shpërndaje

Osteoporoza është një gjendje në të cilën kockat bëhen më të brishta të pësuar një frakturë. Frakturat nga osteoporoza shpesh mund të rezultojnë në dhimbje ekstreme dhe paaftësi.

Sipas raportit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), mbi 53 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga njëri ose tjetri lloj i osteoporozës ose janë në rrezik të lartë për shkak të masës së ulët kockore. Ka shumë faktorë që kontribuojnë në këtë gjendje, megjithatë, disa nga më të zakonshmet janë:

-Mungesa e kalciumit në organizëm

-Marrja e tepërt e alkoolit

-Fizikisht joaktiv

-Të kesh një histori familjare

-Pirja e duhanit

-Të jesh i dobët ose të kesh një kornizë të vogël trupi

Përveç të gjithë faktorëve të rrezikut të përmendur më sipër, ekziston edhe niveli i lartë i glukozës në gjak, apo diabeti i cili është konstatuar në maksimum të pacientëve që vuajnë nga Osteoporoza. Sot do të kuptojmë se si lidhen dhe cilat janë simptomat që mund të vërë re një pacient me diabet dhe osteoporozë.

Çfarë është diabeti?

Diabeti është një çrregullim ose një gjendje shëndetësore në të cilën aftësia e trupit për të ndryshuar kimikisht ushqimet që konsumojmë në energji ndërpritet. Kryesisht ndodh për shkak të mungesës së prodhimit të insulinës. Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi. Ky hormon luan rolin e ndryshimit ose konvertimit të glukozës nga qarkullimi i gjakut në qeliza për të siguruar energjinë e nevojshme të trupit për aktivitetet e përditshme. Ashtu si me çdo kusht tjetër shëndetësor, diabeti gjithashtu vjen me disa faktorë nxitës ose faktorë që rrisin shanset e një personi për të vuajtur nga diabeti. Këta faktorë përfshijnë:

-Të ketë prediabetikë

-Fizikisht joaktiv

-Rezistenca ndaj insulinës

-Gjenet ose historia familjare

-Sëmundjet hormonale

Osteoporoza dhe diabeti: Lidhja mes tyre

Kuptimi themelor i lidhjes fillon me simptomat e dy gjendjeve shëndetësore. Një pacient diabetik vuan nga densiteti i ulët kockor dhe Osteoporoza është një gjendje ku pacienti vëren densitet të ulët kockor. Prandaj, shpjegimi i lehtë për lidhjen midis të dyjave është se njerëzit me diabet të tipit 1 priren të kenë një densitet më të ulët të kockave dhe për rrjedhojë në një rrezik të shtuar të osteoporozës, një gjendje që rezulton në kocka të dobësuara.

Gjithashtu, ka një rol tjetër të rëndësishëm të medikamenteve që merr një pacient me diabet tip 1 për të mbajtur nën kontroll gjendjen. Sipas studimeve, ata pacientë që vuajnë nga diabeti për një periudhë më të gjatë dhe që marrin insulinë në baza ditore janë zakonisht në rrezik më të lartë për të zhvilluar simptoma me densitet jashtëzakonisht të ulët kockor ose kanë rrezikun më të lartë të frakturave.

Gjithashtu, simptomat që mund të vuajë ose vërejë një pacient me diabet janë të lidhura me fillimin e osteoporozës. Disa nga ndërlikimet shëndetësore që një pacient me diabet mund të vërejë janë: dëmtimi, dobësia e muskujve, episodet e sheqerit të ulët në gjak dhe problemet e shikimit. Sipas ekspertëve, këto simptoma mund të rrisin rrezikun e rënies dhe frakturave, duke shkaktuar dëmtim të indit kockor dhe kjo mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të osteoporozës më vonë në jetë.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here