Kryefaqja Aktualitet Havjar e ushqime të tjera të skaduara, AKU gjobë marketit në Kamëz

Havjar e ushqime të tjera të skaduara, AKU gjobë marketit në Kamëz

1
Shpërndaje

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka bllokuar 193 kg produkte të skaduara për asgjësim në një market në Kamëz madje dhe havjar dhe i ka vënë një gjobë prej 800 mijë lekësh të reja subjektit.

Një konsumator ka shkruar në faqen zyrtare në “Facebook” të AKU-së dhe njoftonte tregtimin e produkteve me afat të kaluar përdorimi nga operatori “Market Geni” me adresë në Laknas, Kamëz, AKU kreu kontroll për zbatimin e legjislacionit në fuqi.

Gjatë kontrollit, operatori nuk paraqiti dokumentacionin shoqërues (faturat e blerjes së produkteve) as planin e vetëkontrollit dhe në përfundim rezultoi se shiteshin jashtë afatit të përdorimit produktet e mëposhtme: 73 litra vaj ulliri me datë skadencë dhjetor 2017 dhe tetor 2018 (13 pako me paketim 5lt dhe 8 shishe 1lt); 45 kanoçe birre në total me afat përdorimi 11/5/2018 për 23 kanoçe dhe datë të fshirë përdorimi për pjesën tjetër, produktet e tjera ishin karamele, çokollatë, kafe, qumësht, ujë, lëngje frutash, margarinë etj, madje dhe havjar.

Në total u bllokuan për asgjësim 193.2 kg produkte ushqimore që mbaheshin nga subjekti në vitrinë për shitje megjithëse u kishte kaluar afati i përdorimit, një pjesë e mire e tyre që në dhjetor 2018.

Për shkeljet e konstatuara dhe bazuar në parashikimet e Ligjit për “Ushqimin” dhe ligjit për “Inspektimin në Republikën e Shqipërisë”, AKU vendosi masat administrative si me poshtë:
Për tregtim produktesh ushqimore përtej afatit të përdorimit, u vendos masa administrative “gjobë” me vlerë 500,000 lekë,
Për mungesë të sistemit të vetëkontrollit (HAÇP), ndaj subjektit u vendos masa administrative “gjobë” me vlerë 100,000 lekë,
Për mungesë të sistemit të gjurmueshmërisë u vendos masa administrative “gjobë” me vlerë 200,000 lekë.

AKU i shpreh mirënjohjen qytetarit që raportoi shqetësimin e tij dhe përgëzon për shpejtësinë dhe saktësinë e reagimit të stafit të AKU-së. Në këtë rast risku ushqimor u menaxhua, por si ky rast (operatorë që tregtojnë produkte të skaduara) mund të ketë edhe të tjerë. E nëse ka, ato përbëjnë kërcënim për shëndetin tonë e duhen trajtuar sipas parashikimeve ligjore, siç u veprua në këtë rast. Së shpejti, me ndryshimit e propozuara në Kodin Penal, tregtimi i produkteve ushqimore me afat të kaluar përdorimi do përbëjë vepër penale dhe do ndëshkohet si e tillë.

Burimi: BalkanWeb

1 Koment

  1. Po me havjarin ç’patën?!
    Kësaj i thonë ‘të dhjefsha AKU-në’ dhe na rroftë facebook-u!
    U dashka t’u shkruash në facebook, madje t’u çosh edhe location specialistëve të nderuar, për t’i njoftuar për produkte të skaduara prej më shumë se 1 viti risku i të cilave na u menaxhua për vetëm një jaaavë!

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here