Kryefaqja Shendeti a-z H Hemorroidet, simptomat dhe faktorët e rrezikut

Hemorroidet, simptomat dhe faktorët e rrezikut

0
Shpërndaje

Valdete Malaj, gastrohepatologe

Hemorroidet, të quajtura ndryshe edhe majasëlli,  janë venat e fryra në anus dhe rektum, të ngjashme me venat me variçe. Hemorroidet kanë një sërë shkaqesh. Ato mund të vijnë nga lodhja gjatë lëvizjeve të zorrëve ose nga presioni në rritje në këto vena gjatë shtatzënisë. Hemorroidet mund të zhvillohen brenda rektumit (hemorroidet e brendshme), ose mund të zhvillohen nën lëkurë rreth anusit (hemorroidet e jashtme).

Hemorroidet janë shumë të zakonshme. Gati tre në katër të rritur do të kenë hemorroide herë pas here. Ndonjëherë ato nuk shkaktojnë simptoma, por në raste të tjera shkaktojnë kruajtje, siklet dhe gjakderdhje. Herë pas here, mund të formohet mpiksje në hemorroide (trombozë hemorroide). Këto nuk janë të rrezikshme, por mund të jenë jashtëzakonisht të dhimbshme dhe nganjëherë duhet të drenazhohen. Për fat të mirë, ka disa mundësi efektive për të trajtuar hemorroidet. Shumë njerëz mund t’i lehtësojnë simptomat me trajtimet në shtëpi dhe ndryshimet në stilin e jetesës.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e hemorroideve mund të përfshijnë:

-Gjakderdhje gjatë lëvizjeve të zorrëve – mund të vëreni sasi të vogla të gjakut kur shkoni në tualet
-Kruajtje ose acarim në pjesën anale

-Dhembje ose parehati
-Ënjtje rreth anusit
-Një gungë pranë anusit, që mund të jetë e ndjeshme ose e dhimbshme (mund të jetë një trombozë hemorroide)

Simptomat e hemorroideve zakonisht varen nga vendndodhja

-Hemorroidet e brendshme. Këto lloj hemorroidesh qëndrojnë brenda rektumit. Zakonisht nuk mund t’i shihni apo ndjeni këto hemorroide dhe rrallëherë shkaktojnë siklet. Por lodhja ose acarimi, mund të dëmtojë një sipërfaqe të hemorroidit dhe të shkaktojë gjakrrjedhje.

-Hemorroidet e jashtme. Këto hemorroide ndodhen nën lëkurë rreth anusit. Kur irritohen, hemorroidet e jashtme mund të shkaktojnë kruajtje dhe gjakrrjedhje.

– Trombozë hemorroidesh. Ndonjëherë gjaku mund të grumbullohet në një hemorroid të jashtëm dhe të formojë një kokërr (thrombus) që mund të rezultojë në dhimbje të forta, ënjtje, inflamacion dhe gungë të fortë pranë anusit.

Shkaqet

Venat e fryra (hemorroidet) mund të zhvillohen nga presioni në rritje në rektumin e ulët për shkak të:

-Shtrëngimit gjatë lëvizjeve të zorrëve
-Qëndrimit ulur për periudha të gjata kohore në tualet
-Diarre kronike ose kapsllëk
-Obezitet
-Shtatzënisë
-Marrëdhënieve seksuale anale
-Dietë me fibër të ulët

Hemorroidet kanë më shumë gjasa të shfaqen kur plakeni sepse indet që mbështesin venat në rektum dhe anus mund të dobësohen dhe tendosen.

 Faktorët e rrezikut

Ndërsa vitet kalojnë, rritet edhe rreziku për zhvillimin e hemorroideve. Kjo për shkak se indet që mbështesin venat në rektum dhe anus, mund të dobësohen dhe të tendosen. Kjo ndodh edhe te gratë shtatzëna, sepse pesha e foshnjës ushtron presion në zonën anale.

Komplikacionet

Komplikimet e hemorroideve janë shumë të rralla, por përfshijnë:
-Anemi. Rrallë, humbja kronike e gjakut nga hemorroidet mund të shkaktojë anemi, ku nuk ka mjaftueshëm qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut për të transportuar oksigjen në qeliza.
-Hemorroidet “e çuditshme”. Nëse furnizimi me gjak në një hemorroid të brendshëm ndërpritet, hemorroidet mund të “mbyten”, një shkak tjetër i dhimbjes ekstreme./

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here