Përshtati në shqip për “shendeti.com.al”: D.Bardhi
Inflamacioni i barkut mund të ndodhë si shkak i intolerancës ndaj një produkti të caktuar apo si pasojë e ndërtimit të gazrave. Zakonisht inflamacioni i barkut dhe fryrja e tij nuk janë të rrezikshme, por nëse zgjasin për një kohë të gjatë ju duhet të konsultoheni me mjekun.
Ja disa nga zakonet që shkaktojnë inflamacion të barkut:
Konsumimi i produkteve të qumështit: shumë njerëz janë intolerantë ndaj laktozës, kjo gjë shkakton mostretje të ushqimit dhe siklet në bark. Nëse inflamacioni i barkut ju vjen si shkak i konsumimit të qumështit dhe nënprodukteve të tij, ju duhet t’i zëvëndësoni ato me produkte të tjera si psh sojë.
Konsumimi i ushqimit shpejt: nëse ushqimi nuk përtypet mirë ai mund të shkaktojë dispepsi dhe futje të ajrit në stomak.
Konsumimi i tepërt i kripës: është një nga arsyet kryesore të mbajtjes së lëngjeve në trup, tensionit të lartë dhe inflamacioneve të tjera në indet e trupit.
Përtypja e çamçakëzit: shkakton probleme me fryrjen e barkut sepse thithni shumë ajër.
Pijet e gazuara: janë një ndër shkaktarët kryesorë të inflamacionit të barkut. Ato nuk përmbajnë asnjë vlerë ushqyese dhe ju furnizojnë me substanca artificiale që janë të dëmshme për shëndetin.
Burimi: Step to Health