Kryefaqja Aktualitet Jam alergjik! A është e sigurt vaksina anti-COVID?

Jam alergjik! A është e sigurt vaksina anti-COVID?

0
Shpërndaje
Nga Blerta Brati, mjeke mikrobiologe
Alergji nga penicilina!
Jam alergjik ndaj penicilinës, a mund ta bëj vaksinën pa ndonjë problem?
E gjitha varet nga alergjia. Nëse është alergji e menjëhershme, me ënjtje të fytit dhe skuqje që shfaqet brenda një çerek ore, vaksinimi me një vaksinë të dërguarit ARN si Pfizer ose Moderna nuk rekomandohet. Po kështu, nëse puçrrat shfaqen në lëkurë më vonë, nuk rekomandohet.
Sidoqoftë, nuk ka kundërindikacione për alergji me vaksinën AstraZeneca.
Alergjik ndaj ilaçeve anti-inflamatore, a mund të vaksinohem?
Natyra e saktë e alergjisë ndaj ilaçeve anti-inflamatore duhet të diskutohet me mjekun tuaj për të përcaktuar se cilën vaksinë favorizoni. Nëse keni dyshime, është më mirë të merrni në konsideratë një vaksinë AstraZeneca.
Insuficence renale, mund të vaksinohem?
Mund te vaksinoheni, ska kunderindikacion mARN vaksina.
Disa alergji përfshirë grenzën(person që gjithmonë ka adrenalinë në çantën). A do të jetë e mundur vaksina një ditë?
Kjo është saktësisht kundërindikimi për vaksinat e ARN-së dërguese (COMIRNATY nga laboratori BioNTech-Pfizer dhe COVID-19 Vaccine Moderna): kjo është arsyeja pse do të duhet të merrni vaksinën AstraZeneca ose ato të mëposhtmet (si Jansen ose Novavax) . Për vaksinën vektoriale virale ruse, Sputnik V, do të duhet të presim për miratim nga Agjencia Evropiane e Barnave
Analizat e fundit të revistës së specializuar The Lancet e konsiderojnë atë të efektshme 91.6% kundër formave asimptomatike!
Hipotiroidizmi nga Hashimoto! Mund të vaksinohem?
Sëmundja Hashimoto nuk eshte kundraindikacion per vaksinen mARN. Po mund te vaksinoheni.
Alergji ndaj një produkti kimioterapie! Mund të vaksinohem?
Po mund te vaksinoheni. Nuk ka kundraindikacion per vaksinen mARN.
Kam një sëmundje auto imune! Mund të vaksinohem?
Po mund te vaksinoheni me vaksinen mARN. Deri më tani, nuk është demonstruar asnjë papajtueshmëri. Në provat klinike dhe as në jetën reale (në SH.B.A., MB, Izrael) nuk ka pasur ndonjë rast të raportuar të përkeqësimit të sëmundjes autoimune.
Kur keni angioedemë!
Po, kjo është një situatë ku gjithçka do të varet nga mosha juaj: nëse jeni mbi 75 vjeç, kjo varet nga alergjeni me të cilin keni pasur edemën: vaksina AstraZeneca do të ishte e mirë, ose vaksinat e ardhshme të Jansen ose Novavax.
Diabet, kolesterol dhe presion të lartë të gjakut, a ekziston rreziku për t’u vaksinuar?
Pa ndonjë rrezik të veçantë, unë ju rekomandoj që të vaksinoheni.

Një cist hipofizë, po marr hidrokortizon dhe Levothyrox, a mund ta bëj vaksinën?
Po, por së pari duhet ta diskutoni përsëri me mjekun tuaj, para se të bëni një takim për t’u vaksinuar.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here