Tensioni i lartë i gjakut mund të jetë lodhës dhe stresues, por me ndryshime të vogla në dietën tuaj, ju mund ta kontrolloni atë natyrshëm. Duke vënë ushqimet e duhura në pjatën tuaj çdo ditë, ju ndihmoni zemrën tuaj të funksionojë më mirë dhe i jepni trupit tuaj më shumë energji dhe ekuilibër.
5 ushqime që ulin tensionin e gjakut
1. Lëng panxhari
Panxhari është i pasur me nitrate, të cilat shndërrohen në oksid nitrik. Kjo ndihmon enët e gjakut të relaksohen dhe mbështet nivelet normale të presionit të gjakut.
Lëngu i panxharit ka më shumë nitrate sesa panxhari i gatuar, dhe hulumtimet tregojnë se pirja e një sasie të vogël dy herë në ditë mund të ulë tensionin e gjakut.
2. Arra të pakripura
Arrat përmbajnë L-argininë, e cila kontribuon në prodhimin e oksidit nitrik. Bajamet dhe fistikët në veçanti janë të pasura me kalium, magnez dhe kalcium. Një grusht arra në ditë ul ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
3. Kos
Edhe pse ka pak sheqer, kosi ofron kalcium dhe kalium, të cilat mbështesin shëndetin e presionit të gjakut. Kulturat probiotike ndihmojnë trupin tuaj të përthithë më mirë lëndët ushqyese.
4. Kivi
Kivit janë të pasura me antioksidantë. Studimet tregojnë se ngrënia e tre kivit në ditë mund ta ulë tensionin e gjakut në mënyrë më efektive sesa një mollë. Ato gjithashtu përmirësojnë humorin tuaj.
5. Çokollatë e zezë
Lajm i mirë nëse i doni ëmbëlsirat: çokollata e zezë relakson enët e gjakut dhe përmirëson qarkullimin e gjakut. Flavan-3-olet në kakao nxisin prodhimin e oksidit nitrik, i cili mund të ulë tensionin e gjakut. Në fakt, 2 copë çokollatë e zezë në ditë konsiderohen një “dozë” efektive.