Kryefaqja Box 5 Konjuntiviti tek fëmijët, infeksion shumë ngjitës: Çfarë është, simptomat dhe trajtimi

Konjuntiviti tek fëmijët, infeksion shumë ngjitës: Çfarë është, simptomat dhe trajtimi

0
Shpërndaje

Nga Daniela Burnazi

Konjuntiviti është infeksion i syve, që mund te keëe natyre virale ose bakteriale.

Fëmijët në kopshte, cerdhe, femijët më delikatë (si psh ata, që kane sytë me ngjyrë të hapur), femijët alergjikë, që bien në kontakt me fëmijët e tjerë, janë më të ekspozuarit ndaj infeksionit.

Nëse jemi në fazën e parë, ky infeksion mund të lehtësohet dhe kështu mund të shmangim përdorimin e barnave, sigurisht duke marrë masat e nevojshme praktike.

Duhet të pajisemi me garzë sterile dhe lëng fiziologjik dhe të pastrojmë sytë, sapo të shohim se zënë sklepa të verdhë. Tërheqim lëngun fiziologjik me një shiringë sterile dhe e shfryjmë të gjithin mbi garzën sterile, duke e njomur bollshëm. Kaloni garzën sterile mbi qepallat e syrit, (një garzë të veçantë për çdo sy) derisa të eleminohen të gjitha sekrecionet me ngjyrë të verdhë.

Nëse vemë re, se fëmija ynë kruan sytë, për ta qetësuar mund të aplikojmë garza me çaj kamomili të ftohur, në temperaturë ambienti.

 

Konjuntiviti tek femijët, shenjat:

– syte veçanërisht të skuqur

– Fotofobia (bezdia nga drita)

– Sekrecione në ngjyrë të verdhë

– kruarje

– lotim i tepërt

– fryrje e syve

 

Konjuntiviti tek fëmijët: si të parandalojmë marrjen e infeksionit nga fëmijët e tjerë? 

Konjuntiviti është një infeksion mjaft ngjitës, ndaj ja disa këshilla si mund të evitojmë marrjen e infeksionit.

– Fëmija me infeksion nuk duhet të frekuentojë vende publike.

– Lani shpesh duart e fëmijës.

– Përdorini peshqir personal për fëmijën me infeksion.

– Lajini rrobat e familjarëve të tjerë me larës disinfektues.

Burimi: HEALTH

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here