Kryefaqja Aktualitet Kryhet transplanti i parë i penisit

Kryhet transplanti i parë i penisit

0
Shpërndaje

Një ekip mjekësh nga SHBA kanë kryer me sukses transplantin e parë total të penisit dhe skrotumit (qese që mban testikujt). Kirurgët nga Universiteti Johns Hopkins në Baltimore kanë kryer operacionin tek një ushtar i cili ishte plagosur gjatë një sulmi me bombë në Afganistan.

Ata përdorën penisin, skrotumin dhe një pjesë nga veshja e jashtme abdominale të transplantuar nga një dhurues i vdekur. Sipas kirurgëve, ushtari do të mund të rifitojë funksionin seksual. Një ekip prej 11 kirurgësh kryen transplantin për 14 orë.

Në terma mjekësore, operacioni është quajtur “vascularised composite allotransplantation”, që do të thtë se procesi përfshin transplantimin e lëkurës, kockave, muskujve, tendinëve dhe enëve të gjakut. Ekspertë thonë se ushtari mund të shërohet plotësisht brenda 6-12 muajve.

Burimi: BBC / Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here