Kryefaqja Aktualitet Kush mund të testohet në mënyrë serologjike?

Kush mund të testohet në mënyrë serologjike?

0
Shpërndaje

Blerta Brati, mjeke mikrobiologe

KUJDES:
Serologjia ka disa kufizime të cilat duhet të merren parasysh gjatë kryerjes dhe
interpretimit te rezultateve:
1.Titrat e antitrupave të nevojshëm për të siguruar mbrojtje kundër virusit nuk dihen, si kunder dhe kohëzgjatja që këto antitrupa mbrojnë.
Prandaj nuk ka asnjë garanci që te na thote se
prania e antitrupave, ben qe pacienti te mbrohet nga një infeksion i dytë.
2. Masat e Prevenimet ( maske, higjene, distancim fizik etj) mbeten të zbatueshme, pavarësisht nga rezultati i testit.
3. Statusi Ac te një pacienti nuk përcakton nëse pacienti është ngjitës ose jo.
4. Serokonversioni nuk shkon paralelisht me një ulje të ngarkesës virale.
Sot ka shumë teste serologjike dhe metoda të ndryshme testimi, me ndryshime të mëdha në cilësi. Ekziston edhe mashtrim në shënimin e CE gjithashtu.
Prandaj, vetëm testet e rekomanduara nga arganet pergjegjese janë të zbatueshme. 5.Testet serologjike të cilave u referohemi janë metodat e tipit ELISA ose ekuivalente. Testet imunokromatografike nuk jane te indikuara


Interpretimi i rezultateve duhet të marrë parasysh njohuritë në zhvillim e sipër te
kinetikes dhe shfaqjes se antitrupave specifikë COVID-19, si dhe karakteristikat e testit të përdorur (dozimin IgG ose dozimin IgM + IgG).
Rast pas rasti, testi duhet bere gjithashtu 2 deri në 4 javë pas te parit duke ndihmuar në interpretimin e të dhënave.
Kjo mbetet te diskutohet me mjekun e laboratorit!

Kush mund të testohet në mënyrë serologjike?
1. Pacientët e shtruar në spital që plotësojnë përkufizimin e mundshëm të rastit dhe që kanë një skanim CT të gjoksit sugjerues i COVID-19 por PCR negativ. Serologjia do të kryhet të paktën 7 ditë më vonë
fillimi i simptomave.
2. Tek pacientët ambulatorë ose të shtruar në spital që paraqesin një tablo klinike sugjestive dhe të zgjatur për COVID-19 por që ka marrë një rezultat negativ me anë të testit PCR ose që nuk mund të jetë testuar brenda 7 ditëve nga fillimi i simptomave. Serologjia do të kryhet të paktën 14 ditë pas fillimit të simptomave.
3. Në kontekstin e diagnozës diferenciale në rast të paraqitjes klinike atipike. Serologjia
do të kryhet të paktën 14 ditë pas fillimit të simptomave.
4. Për të kontrolluar statusin serologjik te personelit ne kujdesin shëndetësor dhe stafin që punon në spitalet / shërbimet ose komunitetet e tjera, me një rrezik të lartë të ekspozimit ndaj COVID-19 (shërbimi
COVID ose shtëpi pleqsh) si pjesë e menaxhimit të rrezikut lokal.

( sipas Institutit Belg te Shendetit Publik, Sciensano)

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here