Lëngu i panxharit, kura bio për uljen e tensionit të gjakut

Përshtati në shqip për “Shendeti.com.al”: Blertina Koka

Dikur përdorej si një ingredient më tepër në sallatë, ndërsa tani është ushqimi kryesor i një diete të shëndetshme. Përveçse përmban një sërë vlerash ushqyese të domosdoshme për trupin, si vitamina B, hekuri, magnezi, koperi, mangani dhe kaliumi, kjo bimë barishtore i sjell organizmit përfitime të shumta që nuk mund t’i marrë në një mënyrë tjetër.leng-panxhari

Panxhari është i pasur me nitrate, që trupi i konverton në okside nitrike, një përbërës që relakson dhe zgjeron enët e gjakut, duke mundësuar kalimin e lëndëve ushqyese dhe gjakut të pasur me oksigjen në organizëm. Kjo do të thotë se sa më i mirë të jetë qarkullimi i gjakut, aq më i rregullt është tensioni. Gjatë një eksperimenti të kryer në vitin 2012, të gjithë vullnetarët që konsumuan vetëm një gotë me lëng panxhari pësuan rënie të përkohshme të tensionit sistolik të gjakut me një mesatare nga 4-5 pikë (Shënim: studimi u krye nga një kompani që merret me prodhimin e lëngjeve).

Një tjetër studim i publikuar në vitin 2008 (që nuk u financua nga prodhuesit e lëngjeve të frutave) zbuloi se njerëzit që konsumuan lëng panxhari pësuan rënie të tensionit të gjakut tre orë më vonë dhe kishin më pak mpiksje të gjakut krahasuar me personat që pinë ujë.

Ja si mund të përgatitni një lëng me panxhar, karotë dhe mollë.

Burimi: Health / https://shendeti.com.al/

 

Postime të ngjashme

Përdorimi i bimëve mjekësore në trajtimin e plagëve dhe pezmatimeve të lëkurës
5 ushqimet më të mira për lehtësimin e dhimbjeve të stomakut
6 ushqime që ulin sheqerin në gjak në mënyrë natyrale
5 ushqime shumë të rëndësishme për përmirësimin e shëndetit mendor
5 fruta që ndihmojnë në pastrimin e mëlçisë
Qershitë – Fruti i vogël me fuqi të mëdha
Hëngra 2 vezë për mëngjes çdo ditë për një muaj—Ja si ndryshoi dieta dhe rutina ime e mëngjesit
Frutat që ulin tensionin e lartë të gjakut në mënyrë natyrale, sipas ekspertëve