Kryefaqja Aktualitet Ligji i ri për shërbimin paliativ: Pacientët të dinë edhe sa jetë...

Ligji i ri për shërbimin paliativ: Pacientët të dinë edhe sa jetë kanë

0
Shpërndaje

pacientManjola Hasa

Pikëpyetja më e madhe për një mjek është t’i thotë apo jo pacientit se vdekja është e pashmangshme.

Në fakt, kjo çështje nuk është pikëpyetje vetëm në kokën e mjekëve, por njëherazi është një debat i gjërë që nuk ka kaluar pa zëra pro dhe kundër në Komisionin parlamentar të Shëndetësisë.

Në përfundim, ligji i ri zhduk pikëpyetjet dhe i obligon mjekët t’i thonë pacientëve se deri këtu ishte rruga e tyre e jetës. Ligji i ri për shërbimin paliativ për këtë pjesë bazohet edhe në Kartën e Pacientit, e cila thotë se “çdo pacient ka të drejtën për akses ndaj çdo lloj informacioni lidhur me gjendjen e tij shëndetësore, për shërbimet shëndetësore dhe mënyrën e përdorimit te tyre. Një pacient ka të drejtën për t’u njohur me dosjen e tij klinike dhe kartelën mjekësore, t’i fotokopjoje ato, të bëjë pyetje mbi përmbajtjen e tyre.”

Por deputetët mjekë kanë diskutuar edhe një temë të nxehtë në mbarë botën, atë të eutonazistë, për ‘ti dhënë fund me vullnetin personal, jetës.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here