Kryefaqja Aktualitet Lodhja, e lidhur me mënyrën tonë të jetesës?

Lodhja, e lidhur me mënyrën tonë të jetesës?

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Kesilda Gjoka 

Të gjithë ndihemi shumë të lodhur ose jemi të mbingarkuar me punë herë pas here. Këto raste të lodhjes së përkohshme/ kalimtare kanë shkaktarë të identifikueshëm dhe një trajtim të mundshëm.

Lodhja rraskapitëse në anën tjetër zgjat më shumë dhe nuk kalon me një pushim. Është një gjendje e vazhdueshme lodhjeje që zhvillohet me kalimin e kohës duke na shteruar energjitë, motivimin dhe përqendrimin. Lodhja në këtë nivel ndikon në gjendjen emocionale dhe psikologjike të gjithsecilit.

Shkaqet

Në të shumtën e rasteve lodhja lidhet me rutinën e përditshme, veçanërisht me mungesën e aktivitetit fizik. Ndjesia e lodhjes është e lidhur dhe me depresionin, por në raste të tjera është simptomë e gjendjeve shëndetësore që trajtohen me medikamente.

Faktorët e mënyrës së jetesës

Renditja e faktorëve që mund të jenë përgjegjës për ndjesinë e lodhjes shpeshherë është hapi i parë drejt lehtësimit. Lodhja mund të lidhet me:

 • Përdorimin e alkoolit dhe drogave
 • Aktiviteti fizik i tepërt
 • Trazira nga ndryshimet e orareve
 • Aktivitet i pakët fizik
 • Mungesë të gjumit
 • Ushqyerja jo e shëndetshme

Gjendjet shëndetësore

Lodhja rraskapitëse mund të jetë shenjë e një gjendje shëndetësore ose efekt i përdorimit të drogave apo të ndonjë terapie, siç janë:

 • Problemet akute të mëlçisë
 • Anemia
 • Ankthi
 • Kanceri
 • Sindroma e lodhjes kronike
 • Infeksioni kronik
 • Sëmundja kronike e veshkave
 • Tronditjet
 • Sëmundja pulmonare obstruktive kronike
 • Depresioni
 • Diabeti
 • Emfizema
 • Fibromialgjia
 • Hidhërimi
 • Sëmundjet e zemrës
 • Hipotiroidizëm
 • Hipertiroidizëm
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve
 • Mjekimet dhe trajtimet siç janë: kimioterapia, terapia me rrezatim, medikamentet e zemrës dhe anti-depresantët
 • Sklerozë të shumëfishtë
 • Obeziteti
 • Dhimbjet të vazhdueshme
 • Apnea e gjumit
 • Stresi
 • Dëmtimet traumatikë në tru

Kur duhet të paraqiteni tek mjeku

Kërkoni ndihmë mjekësore nëse lodhja lidhet me problemet e shëndetit mendor dhe në simptomat përfshihen:

 • Mendime për të dëmtuar veten ose vetëvrasje
 • Mendime për të lënduar të tjerët

Gjithashtu, kërkoni kujdes mjekësor nëse lodhja lidhet me:

 • Dhimbje në kraharor
 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Rrahjet e shpejta dhe jo të rregullta të zemrës
 • Ndjesia e të humburit të ndjenjave
 • Dhimbje të forta në kurriz, barkë dhe legen

Kërkoni t’ju shoqërojnë në emergjencë nëse:

 • Keni gjakderdhje jonormale, duke përfshirë gjakderdhje nga zorra e trashë ose të vjellat me gjak.
 • Dhimbje koke të forta

Lini një takim me mjekun nëse: Lodhja vazhdon të jetë e njëjtë edhe pas disa javësh, ndonëse jeni përpjekur të pushoni, të ulni  nivelet e stresit, të mbani një dietë të shëndetshëm dhe të pini shumë lëngje.

 Burimi: Mayo Clinic / Shendeti.com.al 

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here