Kryefaqja Artikull Mjekët e Harvardit zbulojnë ushqimin e përditshëm, që ul rrezikun e kancerit...

Mjekët e Harvardit zbulojnë ushqimin e përditshëm, që ul rrezikun e kancerit të zorrës së trashë tek të rinjtë

0
Shpërndaje

Konsumimi i kosit në mëngjes mund të shërojë bakteret në zorrë dhe të ulë rrezikun e  kancerit të zorrës së trashë, sipas një studimi të ri.

Tani, mjekët nga Universiteti i Harvardit kanë zbuluar se njerëzit që hanë të paktën dy racione kos në javë mund të ulin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë të shkaktuar nga bakteret me 20 për qind.

Studiuesit shikuan tumoret e kancerit të zorrës së trashë të shkaktuar nga Bifidobacterium, një lloj bakteri që normalisht ndihmon në tretjen e fibrave dhe largimin e infeksioneve.

Megjithatë, nivelet e tepërta mund të çojnë në inflamacion në zorrën e trashë, i cili dëmton qelizat dhe bën që ato të rriten jashtë kontrollit, duke rezultuar në kancer.

Studiuesit besojnë se bakteret e shëndetshme, duke përfshirë Bifidobacterium, të gjetura në ushqimet e fermentuara si kosi mund të zvogëlojnë sasinë e baktereve të dëmshme që jetojnë në zorrë, duke reduktuar rrezikun e kancerit të zorrës së trashë të nxitur nga bakteret.

Megjithatë, ata nuk gjetën asnjë lidhje midis kosit dhe rrezikut të reduktuar të kancerit të zorrës së trashë të shkaktuar nga faktorë të tjerë si gjenet, obeziteti dhe ekspozimi kimik.

Dr.Andrew T. Chan, shefi i Njësisë së Epidemiologjisë Klinike në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, tha: “Ky punim ju shtohet provave në rritje që ilustron lidhjen midis dietës, mikrobiomës së zorrëve dhe rrezikut të kancerit kolorektal. Na ofron një rrugë shtesë për të hetuar rolin specifik të këtyre faktorëve në rrezikun e kancerit kolorektal tek të rinjtë.”

Shoqata Amerikane e Kancerit vlerëson se më shumë se 1 54,000 amerikanë do të preken nga kanceri i zorrës së trashë këtë vit, dhe rreth 53,000 humbin jetën

Në Angli, 44,000 britanikë diagnostikohen çdo vit, dhe ka afërsisht 16,800 vdekje.

Provat e fundit nga Universiteti Johns Hopkins sugjerojnë se bakteret mund të luajnë një rol në të paktën gjysmën e pacientëve me kancer të zorrës së trashë pa një histori familjare të sëmundjes.

Studimi i ri, i botuar në revistën Gut Microbes, analizoi të dhënat shëndetësore nga 132,056 punonjës të kujdesit shëndetësor nga bazat e të dhënave të Studimit të Shëndetit të Infermierëve (NHS) dhe Studimit të Profesionistëve Shëndetësor (HPFS).

Pacientët ishin mesatarisht nga 60 deri në 65 vjeç. Dy të tretat e pacientëve ishin gra.

Pjesëmarrësit e NHS u ndoqën nga viti 1976 deri në 2016, dhe ata nga HPFS u ndoqën nga viti 1986 deri në 2016.

Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorë të rregullt në lidhje me faktorët e dietës dhe stilit të jetesës, duke përfshirë sa porcione kosi normal dhe me shije ata konsumuan çdo javë.

Ekipi zbuloi se 3,079 pacientë u diagnostikuan me kancer kolorektal dhe morën mostra të indeve nga tumoret e tyre për të kërkuar baktere. Ata ishin në gjendje të gjenin informacion mbi bakteret në 1121 raste.

Nga ato 1,121 raste, 31 për qind e tumoreve (346) ishin pozitivë për Bifidobacterium.

Ngrënia e kosit nuk bënte asnjë ndryshim në rrezikun e kancerit të zorrës së trashë jo-bakteriale, megjithëse marrja e të paktën dy porcioneve në javë uli rrezikun e kancerit të zorrës së trashë me Bifidobacterium pozitiv me 20%.

Dr. Tomotaka Ugai, bashkëautor i studimit dhe patolog në Brigham and Ëomen’s Hospital, tha: “Ka kohë që besohet se kosi dhe produktet e tjera të qumështit të fermentuar janë të dobishme për shëndetin gastrointestinal. Gjetjet tona të reja sugjerojnë se ky efekt mbrojtës mund të jetë specifik për tumoret Bifidobacterium-pozitive.”

Ekspertët thanë se nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar se si saktësisht kosi ul rrezikun e disa kancereve të zorrës së trashë, por ata spekuluan se bakteret e shëndetshme në kos mund të ndryshojnë bakteret në mikrobiomën e zorrëve, duke përfshirë Bifidobacterium.

Kosi përmban probiotikë, të cilët përbëhen nga disa forma të baktereve të gjalla që janë treguar se promovojnë tretje të shëndetshme.

Së bashku me balancimin e baktereve të shëndetshme në zorrë, probiotikët reduktojnë inflamacionin e zorrëve, duke ulur rrezikun e formimit të qelizave kancerogjene.

Probiotikët në kos mund të ndihmojnë gjithashtu në reduktimin e kapsllëkut. Një nga paralajmërimet e studimit është përqendrimi te pacientët që janë kryesisht midis moshës 50 dhe 60 vjeç, gjë që kufizon të dhënat për kancerin kolorektal të hershëm.

Dr. Shuji Ogino, shefi i Programit në Epidemiologjinë Patologjike Molekulare në Brigham and Ëomen’s Hospital, tha: “Studimi ynë ofron prova unike në lidhje me përfitimet e mundshme të kosit. Qasja e laboratorit tim është të përpiqet të lidhë dietat afatgjata dhe ekspozimet e tjera me një ndryshim të mundshëm kyç në inde, siç është prania ose mungesa e një specie të caktuar bakteresh.Kjo lloj pune detektive mund të rrisë fuqinë e provave që lidhin dietën me rezultatet shëndetësore.”/dailymail.co.uk

 

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here