Kryefaqja Aktualitet OKB: Në 2050, gjysma e shqiptarëve mbi 65 vjeç

OKB: Në 2050, gjysma e shqiptarëve mbi 65 vjeç

0
Shpërndaje

Në një raport të publikuar ditët e fundit, OKB thotë se deri në vitin 2050, numri i personave që do të jenë mbi 65 vjeç në të gjithë globin do të shkojë deri në 49%, pra rreth gjysma e popullsisë.

Studimi që trajton plakjen e popullsisë, thotë se në Shqipëri 23% janë të moshuar, pra mbi 65 vjeç. Por sipas OKB-së, deri në vitin 2050 kjo shifër do të dyfshohet.

Shqipëria parashikohet që pas 30 vitesh të ketë 43.8% e popullsisë të moshuar. Kjo do të ndikojë negativisht për skemën e pensioneve, pasi do të ketë më shumë pensionistë dhe më pak kontribues.

Një tjetër efekt lidhet me produktivitetin e punës, pasi do të jetë gjithnjë e më e vështirë për të gjetur të rinj në tregun e punës.

Raporti thotë se plakja e popullsisë është një fenomen global. Pothuajse çdo vend në botë po përjeton rritje si në madhësinë ashtu edhe në përqindjen e personave të moshuar në popullatë.

Në vitin 2019 kishte 703 milionë persona të moshës mbi 65 vjeç. Ky numër parashikohet të dyfishohet në 1.5 miliardë në vitin 2050.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here