Kryefaqja Aktualitet Përballë epidemisë Covid-19, a është e dobishme të dezinfektoni shtëpinë tuaj?

Përballë epidemisë Covid-19, a është e dobishme të dezinfektoni shtëpinë tuaj?

0
Shpërndaje
Blerta Brati, mjeke mikrobiologe
Përballë epidemisë Covid-19, a është e dobishme të dezinfektoni shtëpinë tuaj?
Jo, sepse koronavirus, në kontakt me sapunin dhe fërkimit të fuqishëm, humbet zarfin e tij lipidik. Genomi i tij gjendet i ekspozuar ndaj mjedisit të jashtëm, gjë që e bën atë shumë të prekshëm. Pastrimi i rregullt i duarve, dyshemeve dhe sipërfaqeve me sapun, së bashku me masat sanitare në natyrë (distanca fizike dhe maska), është e mjaftueshme për të kufizuar përhapjen e saj. Dezinfektimi i shtëpisë duhet të merret parasysh vetëm nëse ka një person të sëmurë në shtëpi. Dhe kurrë nuk duhet të spërkatni këto produkte (për të shmangur frymëmarrjen e tyre), mos i përzieni ato, dhe sikur te ndodhe duhet te shpelan mire!
Çfarë po rrezikojmë?
Dezinfektimi përfshin vrasjen e gjallesave. Por ne jemi qenie të gjalla. Me te njëjtët mekanizma shkatërrojnë organizmat e vegjël dhe të mëdhenj. Vetëm doza dhe përqendrimi ndryshojnë. Për ne, pra, dezinfektuesit janë irritues dhe alergjenë së paku, dhe mund të shkaktojnë efekte toksike për më të prekshmit. Mos harroni se klori eshte përdorur si një armë lufte në të kaluarën … Dhe disa biocide janë përçarës endokrin.
Prandaj, ato duhet të shmangen në prani të fëmijëve ose grave shtatzëna sidomos.
Dezinfektuesit nxisin një rënie në sistemin tonë imunitar?
Një teori sugjeron që përgjigja jonë e përgjithshme imune është më e përshtatshme kur hasim një larmi më të madhe të mikrobeve.
Por shqetësimi i vërtetë qëndron diku tjetër: produktet biocide promovojnë rezistencën ndaj antibiotikëve. Në fakt, pasi lëshohen në mjedis, ato ruajnë vetitë e tyre dhe përfundojnë, të holluar, në kontakt me bakteret të cilat më pas mund të fitojnë rezistencë ndaj këtyre molekulave.
Ndaj, beni kujdes ne perdorim!! Higjena ( uje dhe sapun) dhe xhestet barriere jane ato qe duhet te behen sjellje rutine e njerezve. Cdo ekzagjerim ka rrisqet e veta. Perdorimi dezinfektaneve ne kushte shtepie indikohet kur kemi nje personi covid pozitiv brenda te njejtes cati!
Në fund, zgjidhja më e thjeshtë është të zgjedhësh një sapun klasik. “Kirurgët, para se të hyjnë në sallën e operacionit, përdorin sapun; ata jo gjithmonë përdorin xhel hidroalkoolik. Përkundrazi, ata bëjnë një larje të zgjatur me sapun me një shpëlarje shumë të mirë. Le të marrim shembullin e tyre. Funksionon shumë mirë “

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here