Kryefaqja Kuzhina Përfitimet shëndetësore të farave të kungullit

Përfitimet shëndetësore të farave të kungullit

0
Shpërndaje

Farat e kungullit ofrojnë proteina, yndyra të pangopura, fibra, magnez, antioksidantë dehe më shumë. Farat e kungullit mund të shijohen si rostiçeri, si përbërës recete ose në një shumëllojshmëri produktesh, duke përfshirë gjalpin e farave të kungullit dhe pluhurin e proteinës së farës së kungullit.

Ja më shumë rreth përfitimeve shëndetësore të farave të kungullit dhe ushqimit, si dhe mënyrave për t’i ngrënë ato.

Përfitimet shëndetësore

Farat e kungullit janë të ngarkuara me lëndë ushqyese që janë të nevojshme për t’ju ndihmuar në funksionimin eorganizmit. Përveç përfitimeve ushqyese që ofrojnë farat e kungullit, mund të ketë edhe disa përfitime të drejtpërdrejta shëndetësore nga konsumimi i farave.

1.Sigurojnë antioksidantë

Farat e kungullit përmbajnë antioksidantë duke përfshirë fenolet dhe flavonoidet.

Fenolet ndihmojnë në largimin e komponimeve që dëmtojnë qelizat në trup, të cilat mund të mbrojnë kundër plakjes dhe sëmundjeve. Efektet e tyre anti-inflamatore, antimikrobike dhe antikancerogjene janë gjithashtu të dokumentuara mirë.

Flavonoidet kanë qenë të lidhura me një spektër të gjerë të efekteve promovuese të shëndetit, duke përfshirë mbrojtjen kundër kancerit, forcimin e arterieve dhe sëmundjen e Alzheimerit. Ashtu si fenolet, flavonoidet luftojnë komponimet që dëmtojnë qelizat e shëndetshme dhe kanë efekte të forta anti-inflamatore.

Këto efekte antioksiduese mund të jenë edhe më të mëdha me farat e pjekura të kungujve. Hulumtimet tregojnë se, pas pjekjes, farat e kungullit kanë më shumë fenole dhe flavonoide.

2.Përmbajë yndyrë të mirë

Farat e kungullit ofrojnë më shumë yndyrë sesa proteina ose karbohidrate. Ajo yndyrë është kryesisht yndyrë e pangopur dhe e poliunsaturuar.

Të dyja këto lloje të yndyrave janë treguar se reduktojnë nivelet e kolesterolit të keq në gjak, gjë që mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

3.Të pasura me magnez

Farat e kungullit janë burimi kryesor i magnezit. Ky mineral është i nevojshëm për më shumë se 300 reagime në trup, duke përfshirë ruajtjen e funksionit të nervave dhe muskujve, mbështetjen e një sistemi të shëndetshëm imunitar, mbajtjen e rrahjeve të zemrës të qëndrueshme dhe forcimin e kockave. Magnezi gjithashtu ndihmon trupin të prodhojë energji dhe të menaxhojë nivelet e sheqerit në gjak.

4.Mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit të gjirit

Fitoestrogjenet janë komponime natyrale në disa ushqime, si farat e kungullit, që janë të ngjashme me hormonin estrogjen.

Një studim gjerman midis grave në postmenopauzë shqyrtoi lidhjen e ushqimeve të pasura me fitoestrogjen dhe rrezikun e kancerit të gjirit. Studiuesit mblodhën të dhëna nga më shumë se 8,000 gra dhe arritën në përfundimin se konsumi i ushqimeve me fitoestrogjene, duke përfshirë farat e kungullit, ishte i lidhur me ulje të ndjeshme të rrezikut të kancerit të gjirit në krahasim me mosngrënia e këtyre ushqimeve.

Ekstraktet e tyre mund të ndihmojnë shëndetin

Hulumtimi  mbi rezultatet e drejtpërdrejta shëndetësore që lidhen me ngrënien e farave të kungullit në vetvete është në fakt i kufizuar. Por ka studime se si produktet e farave të kungullit, si ekstraktet dhe vajrat, mund të përfitojnë shëndetin.

Studime të vogla, kryesisht paraprake, kanë treguar se ekstraktet e farave të kungullit mund:

  • Redukton simptomat e zmadhimit të prostatës, të tilla si zgjimi në mes të natës për të urinuar, për meshkujt e moshës 50 deri në 75 vjeç.
  • Përmirëson shëndetin e zemrës tek gratë që kanë kaluar nëpër menopauzë, si për shembull duke ulur presionin e gjakut dhe duke përmirësuar rrjedhën e gjakut.
  • Menaxhonifshikëzën tepër aktive duke reduktuar simptomat si urinimi i shpeshtë.

Të ushqyerit

Farat e kungullit mund të hahen me ose pa lëvozhgën e tyre. Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, një çerek filxhani fara të pakripura kungulli pa lëvozhgë siguron:

  • Kalori: 163
  • Yndyrë: 13,9 g
  • Karbohidratet: 4.17 g
  • Fibra: 1.84 g
  • Proteina: 8,45 g
  • Magnezi: 156 mg, 37% e vlerës ditore
  • Zink: 2.17 mg, 19.7% e vlerës ditore
  • Hekur: 2.29 mg, 12.7% e vlerës ditore

Zinku është i nevojshëm që sistemi imunitar të funksionojë siç duhet dhe luan një rol në rritjen e qelizave, zhvillimin e shtatzënisë, shërimin e plagëve, ndarjen e karbohidrateve dhe veprimin e insulinës. Është i nevojshëm edhe për shqisat e nuhatjes dhe shijes.

Hekuri është një mineral i nevojshëm për shumë funksione. Është pjesë e hemoglobinës, e cila mbart oksigjen në të gjithë trupin dhe ndihmon muskujt të ruajnë dhe përdorin oksigjenin. Është gjithashtu pjesë e shumë proteinave dhe enzimave të tjera.

Këshilla për të konsumuar

Në çdo formë, farat e kungullit mund të shijohen ashtu siç janë. Por ka shumë mënyra të tjera për të ngrënë farat e kungullit dhe për të korrur përfitimet e tyre. Mund të:

  • Pjekni farat e kungujve me lëvozhgë.
  • Ti hidhni farat e kungullit mbi tërshërë, kos, bukë të thekur me avokado ose sallatë frutash.
  • Shtojini ato në sallata ose si një garniturë për sallat, humusin, perimet e gatuara, supat dhe skuqni.
  • Përzieni proteinat e farave të kungullit në smoothie, supa të përziera ose lulelakër të grirë për të rritur përmbajtjen e proteinave.
  • Përfshini gjalpin e farave të kungullit në pesto, salca, smoothie, topa energjie ose produkte të pjekura.
  • Nëse hani fara kungulli me lëvozhgë, sigurohuni që të pini shumë ujë për të ndihmuar sistemin tuaj të tretjes të përpunojë përmbajtjen e fibrave të tyre. Ndonëse jashtëzakonisht të rralla, ka pasur disa raporte të burrave që kanë përjetuar bllokime të zorrëve pas konsumimit të sasive të mëdha të farave të kungujve me lëvozhgë.

Përmbledhje

Farat e kungullit janë ushqyese, duke ofruar një sasi të konsiderueshme të magnezit, zinkut dhe hekurit. Ato janë një burim jo shtazor i proteinave dhe mund të konsumohen në mënyra të ndryshme. Ekstraktet dhe vaji i tyre mund të ofrojnë gjithashtu disa përfitime shëndetësore.

Burimi: Health/ Përshtati për shendeti.com.al: Anjela Hajdari

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here