Një shegë me madhësi mesatare na jep fara prej rreth 3/4 të një filxhani dhe na siguron rreth 100 kalori. Gjithashtu mbulon pothuajse 50% të nevojave tona ditore në vitaminë C, ndërsa në të njëjtën kohë është shumë e pasur me kalium, vitaminë K, acid folik dhe gjithashtu me fibra, si rezultat i të cilave ndihmon në luftimin e kapsllëkut.
Studimet laboratorike vërtetojnë efektin e dobishëm të përbërësve të shegës në parametrat që lidhen drejtpërdrejt me obezitetin. Hulumtimet shkencore mbi individët obezë treguan se lëngu i shegës (120 ml në ditë për një muaj) kontribuoi në frenimin e shtimit të mëtejshëm në peshë.
Lëngu i shegës
Studime të shumta kanë treguar se ky frut sferik, si dhe lëngu i tij, është i pasur me antioksidantë, të tilla si taninet, polifenolet dhe antocianinat, të cilat kanë efekte të dobishme në disa sëmundje kronike. Shega përmban substanca fenolike me aktivitet shumë të fortë antioksidues. Në fakt, ajo përmban disa substanca që nuk gjenden askund tjetër në natyrë. Përmbajtja antioksiduese e lëngut të shegës duket se është më e lartë se ajo e lëngjeve të tjera të frutave, verës së kuqe apo edhe çajit jeshil.
Lëngu i shegës duket se ka një efekt kardioprotektiv, pasi studimet tregojnë se përmirëson qarkullimin e gjakut tek pacientët me sëmundje kardiovaskulare, ul presionin e gjakut (veçanërisht sistolik) dhe parandalon oksidimin e kolesterolit të keq (LDL). Veprimi i tij është gjithashtu i dobishëm për prostatën. Për më tepër, shkencëtarët nga Universiteti Queen Margaret në Edinburg zbuluan se lëngu i shegës rrit nivelet e testosteronit në pështymë, tek burrat dhe gratë, ndërsa përmirëson edhe humorin, faktorë që rrisin humorin për marrëdhënie seksuale. Përveç kësaj, përbërësit që përmban lëngu i shegës i japin asaj efekte antimikrobike, anti-inflamatore dhe shëruese.
