Kryefaqja Aktualitet Pyetje që bëhen shpesh mbi vaksinimin antiCOVID-19 te gratë shtatzëna

Pyetje që bëhen shpesh mbi vaksinimin antiCOVID-19 te gratë shtatzëna

0
Shpërndaje

Vaksinimi kundër COVID-19 është i sigurt, efektiv dhe shpëton jetë!

Pyetjet në vazhdim shpjegojnë përfitimet, efektivitetin e vaksinave dhe sigurinë e vaksinave te gratë shtatzëna dhe fëmijët.

A mund ta bëjë vaksinën kundër COVID-19 dikush që është shtatzënë ose që po ushqen foshnjën në gji?

Po. CDC dhe Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve rekomandon vaksinimin COVID19 për njerëzit që janë shtatzënë ose ushqejnë me gji. Infeksioni COVID-19 gjatë shtatzënisë rrit rrezikun e sëmundjeve të rënda dhe lindjes së parakohshme. Dëshmitë në lidhje me sigurinë dhe efektivitetin e vaksinimit kundër COVID-19 gjatë shtatzënisë janë rritur. Të dhënat sugjerojnë se përfitimet e marrjes së një vaksine COVID-19 tejkalojnë çdo rrezik të njohur ose të mundshëm të vaksinimit gjatë shtatzënisë. Vaksinimi është një zgjedhje personale për njerëzit që janë shtatzënë ose ushqehen me gji. Nëse keni pyetje, diskutoni vaksinimin me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

 A janë vaksinat kundër COVID-19 të sigurta për fëmijët?

Po. CDC rekomandon që të gjithë personat e moshës 5 vjeç e m[ lart të marrin një vaksinë COVID-19. Shkencëtarët kanë kryer prova klinike me mijëra fëmijë dhe kanë përcaktuar se vaksina është e sigurt dhe efektive.Në këtë moment, vaksina Pfizer është autorizuar për persona të moshave 5 vjeç e lart (dhe ka marrë miratimin e plotë për personat e moshës 16 vjeç e lart). Vaksinat Moderna dhe Janssen (Johnson & Johnson) janë autorizuar për persona të moshave 18 vjeç e lart.

A do të ma ndryshojë DNA-në vaksina kundër COVID-19?

Jo. Vaksinat kundër COVID-19 nuk e ndryshojnë DNA-në tuaj dhe as ndërveprojnë me të në ndonjë mënyrë. Vaksinat i mësojnë sistemit tonë imunitar si të luftojë kundër një virusi specifik. Ato bashkëpunojnë me mbrojtjet natyrore të trupit, për të zhvilluar, pa rrezik, imunitetin ndaj sëmundjes. Për ta arritur këtë efekt, vaksina kundër COVID-19 nuk ka nevojë të futet brenda bërthamës së qelizës, ku gjendet DNA-ja. Kjo do të thotë se vaksina nuk ndërvepron asnjëherë me DNA-në tonë dhe nuk ka si ta ndryshojë. Në fund të procesit, trupi ynë ka mësuar si të mbrohet ndaj infektimit në të ardhmen. Ajo përgjigje imunitare dhe prodhimi i antitrupave na mbron nga infeksioni, në qoftë se ndodh që të na hyjë në trup virusi real.

Me cilët persona janë testuar vaksinat?

Siguria e vaksinës Pfizer kundër COVID-19 u vlerësua me persona të moshave 16 vjeç e lart shumica nga Shtetet e Bashkuara. Në total, 50.6% e pjesëmarrësve ishin meshkuj dhe 49.4% ishin femra. Studime shtesë u zhvilluan me 2,260 adoleshentë të moshave 12-15 vjeç dhe 3,000 fëmijë të moshave 5-11 vjeç.

Siguria e vaksinës Moderna kundër COVID-19 u vlerësua me persona të moshës 18 vjeç e lart në Shtetet e Bashkuara. Në total, 52.7% e pjesëmarrësve ishin meshkuj, 47.3% ishin femra, 79.2% ishin të bardhë, 10.2% ishin të zinj ose afrikanë-amerikanë, 20.5% ishin hispanikë ose latino, 4.6% ishin aziatikë, 0.8% ishin indianë-amerikanë ose vendës të Alaskës, 0.2% ishin vendës havajanë ose ishullarë të Paqësorit, 2.1% ishin të tjerë dhe 2.1% ishin multiracialë.

Siguria e vaksinës Janssen (Johnson & Johnson) u vlerësua me persona të moshës 18 vjeç e lart në SHBA, Brazil, Afrikën e Jugut, Kolumbi, Argjentinë, Peru, Kili dhe Meksikë. Në total, 45% e pjesëmarrësve ishin femra, 55% ishin meshkuj, 58.7% ishin të bardhë, 19.4% ishin të zinj ose afrikanë-amerikanë, 45.3% ishin hispanikë ose latino, 3.3% ishin aziatikë, 9.8% ishin indianëamerikanë ose vendës të Alaskës, 0.2% ishin vendës havajanë ose ishullarë të Paqësorit, 5.6% ishin multiracialë dhe 1.4% ishin me racë të panjohur.

Shoqata Together for Life, për të rritur ndërgjegjësimin ndaj vaksinimit për COVID-19, në kuadër të fushatës “Le të flasim për vaksinat”, mbështetur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në Shqipëri – WHO Albania.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here