Kryefaqja Lajm kryesor Rreziku nga retinopatia diabetike

Rreziku nga retinopatia diabetike

0
Shpërndaje

Sa përqind e pacientëve me diabet preken nga retinopatia diabetike, a janë njësoj të
rrezikuar si pacientët me diabeti tip 1 dhe ata me diabet tip 2?

Dr. Adriana Lapardhaja/ Dr. Evis Sinjari
Sipas statistikave të studimeve mbi diabetin dhe retinopatinë diabetike 85-90 % e pacientëve me diabet preken nga retinopatia diabetike, gjatë 20 viteve nga momenti i diagnostikimit me diabet. Kjo statistikë është në varësi të kohës që pacienti vuan nga diabeti. Dëmtimet e para në retinë ndodhin pas një periudhe 4- 5 vjet nga diagnostikimi i sëmundjes së diabetit. Gjatë kësaj kohe rreth 26 – 30 % të pacientëve me diabet diagnostikohen me retinopati diabetike.
Statistikat tregojnë rritje deri në 65 % të incidencës së retinopatisë diabetike tek pacientët që vuajnë prej 10 vitesh nga diabeti.

Pacientët që vuajnë nga tipi 1 i diabetit preken nga forma proliferative e retinopatisë diabetike, e cila nëse nuk trajtohet në kohë çon në humbje të shpejtë dhe të parikthyeshme të shikimit.

Kjo formë e retinopatisë karakterizohet nga hemorragji të përsëritura në sy deri në shkëputje të retinës si komplikacion nga mos trajtimi në kohën e duhur.
Pacientët me tip 2 të diabetit janë të rrezikuar më tepër nga makulopatia diabetike
(dëmtimi i makuls, pjesës centrale të retinës). Tek këta pacientë ulja e shikimit
ndodh në mënyrë graduale, progresi i sëmundjes është më i ngadaltë por nëse nuk
trajtohet rezultati është po i njëjtë,humbje e parikthyeshme e shikimit./ Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here