Kryefaqja Lajm kryesor Sëmundja e lëvizjes, si të parandaloni problemet me udhëtimin

Sëmundja e lëvizjes, si të parandaloni problemet me udhëtimin

0
Shpërndaje

Sëmundja e lëvizjes është një ndjenjë që shkaktohet nga lëvizja. Ndodh në makina, autobusë, trena, aeroplanë ose varka. Mund të ndodhë gjatë udhëtimeve argëtuese ose në përvojat e realitetit virtual. Të shohësh lëvizjen e të tjerëve ose gjërave mund ta shkaktojë atë. Sëmundja e lëvizjes nuk është kërcënuese për jetën. Megjithatë, mund ta bëjë udhëtimin të pakëndshëm. Planifikimi përpara ndihmon në parandalimin, shmangien ose reduktimin e efekteve. Shkaktarë të tjerë të sëmundjes në lëvizje përfshijnë:

 • Duke qenë në sediljen e pasme të një makine, në pamundësi për të parë horizontin.
 • Leximi në makinë.
 • Nuk merr ajër të mjaftueshëm në makinë.

Sëmundja e lëvizjes është diçka e zakonshme dhe ndodh kryesisht tek njerëzit e moshuar, gratë shtatzëna dhe fëmijët midis moshës 5 dhe 12 vjeç. Gjithashtu, është e zakonshme tek njerëzit që kanë dhimbje koke migrene. Mund të jetë gjenetike. Pasi lëvizja ndalon, sëmundja e lëvizjes ndalon. Në raste të rralla, sëmundja e lëvizjes shkaktohet nga një problem me veshin tuaj të brendshëm. Kjo mund të jetë për shkak të grumbullimit të lëngjeve ose një infeksioni të veshit. Sëmundja e Parkinsonit gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje të lëvizjes.

Simptomat e sëmundjes në lëvizje

Simptomat mund të shfaqen papritur. Ata mund të përkeqësohen shpejt. Ju mund të ndiheni të sëmurë në stomak (të përzier). Simptoma të tjera përfshijnë të vjella, lëkurë të zbehtë, dhimbje koke, djersë të ftohtë, marramendje dhe nervozizëm.

Si diagnostikohet sëmundja e lëvizjes?

Konsultohuni me mjekun tuaj nëse përjetoni sëmundje në lëvizje në mënyrë të përsëritur. Mjeku juaj do të bëjë një ekzaminim fizik duke kontrolluar veshët dhe sytë tuaj.

A mund të parandalohet apo shmanget sëmundja e lëvizjes?

Këto hapa mund ta parandalojnë atë ose të lehtësojnë simptomat:

 • Merrni ilaçin për sëmundjen e lëvizjes një deri në dy orë para udhëtimit.
 • Zgjidhni ndenjësen e duhur. Selia e pasagjerit është më e mira në makinë. Zgjidhni pikën e mesit në një varkë. Uluni pranë një dritareje në një tren. Nëse jeni në një lundrim, rezervoni një kabinë në pjesën e përparme ose në mes të anijes. Kërkoni një dhomë që është më afër nivelit të ujit.
 • Merrni shumë ajër. Përdorni kondicionerin ose mbani hapur dritaren në makinë. Drejtojeni kanalin e ventilimit drejt jush në një avion. Uluni pranë një dritareje kur jeni në një varkë të mbuluar.
 • Mos lexoni ndërsa hipni në një makinë, aeroplan ose varkë. Shikoni nga dritarja në horizont. Shikoni një objekt të largët.
 • Shtrihuni kur ndiheni të sëmurë.
 • Shmangni një vakt të rëndë para ose gjatë udhëtimit. Në vend të kësaj hani pjesë të vogla të ushqimit të thjeshtë. Mos hani ushqime të yndyrshme, pikante para ose gjatë udhëtimit.
 • Pini shumë ujë. Shmangni alkoolin.
 • Bisedoni me mjekun tuaj për terapi të ndryshme. Kjo mund të përfshijë shirita presioni (në kyçin e dorës). / Burimi: Familydoctor.org

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here