Përshtati në shqip për “Shendeti.com.al”: Blertina Koka
Mëlçia luan rol kyç në funksionin fiziologjik të trupit. Ajo na shpëton nga helmet e përditshme dhe ndihmon në tretjen e ushqimit. Është laboratori kryesor i përpunimit të lëndës së parë.
Mëlçia nuk vepron vetëm si filtrues i gjakut, por prodhon gjithashtu edhe hormone, ruan energjinë dhe prodhon përbërës që lejojnë zorrën të tresë ushqimin. Këto janë vetëm disa nga funksionet e rëndësishme të mëlçisë.
Ajo mund të rrezikohet nga sëmundje të trashëgueshme, nga infektimi me viruse apo nga intoksikimi me helme.
Mëlçia mund të dëmtohet si pasojë e mbi 100 llojeve të ndryshme të sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si hepatiti, sëmundjet alkoolike të mëlçisë, ceroza, dhjamosja e mëlçisë etj.
Hepatiti C quhet ndryshe edhe si “epidemia e fshehur” sepse shumë njerëz që e kanë këtë sëmundje të mëlçisë nuk janë në dijeni të saj, derisa kalon në cirozë dhe kancer të mëlçisë. Prandaj është e rëndësishme të dihen shenjat e para të problemeve në mëlçi, për të parandaluar pasojat më të rënda.