Kryefaqja Box 1 Shenjat e para që paralajmërojnë probleme të mëlçisë

Shenjat e para që paralajmërojnë probleme të mëlçisë

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip për “Shendeti.com.al”: Blertina Koka

melci

Mëlçia luan rol kyç në funksionin fiziologjik të trupit. Ajo na shpëton nga helmet e përditshme dhe ndihmon në tretjen e ushqimit. Është laboratori kryesor i përpunimit të lëndës së parë.

Mëlçia nuk vepron vetëm si filtrues i gjakut, por prodhon gjithashtu edhe hormone, ruan energjinë dhe prodhon përbërës që lejojnë zorrën të tresë ushqimin. Këto janë vetëm disa nga funksionet e rëndësishme të mëlçisë.

Ajo mund të rrezikohet nga sëmundje të trashëgueshme, nga infektimi me viruse apo nga intoksikimi me helme.

Mëlçia mund të dëmtohet si pasojë e mbi 100 llojeve të ndryshme të sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si hepatiti, sëmundjet alkoolike të mëlçisë, ceroza, dhjamosja e mëlçisë etj.

Hepatiti C quhet ndryshe edhe si “epidemia e fshehur” sepse shumë njerëz që e kanë këtë sëmundje të mëlçisë nuk janë në dijeni të saj, derisa kalon në cirozë dhe kancer të mëlçisë. Prandaj është e rëndësishme të dihen shenjat e para të problemeve në mëlçi, për të parandaluar pasojat më të rënda.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here