Kryefaqja Aktualitet Shkencëtarët po krijojnë një test për të zbuluar katër lloje të kancerit...

Shkencëtarët po krijojnë një test për të zbuluar katër lloje të kancerit te gratë

0
Shpërndaje

Shkencëtarët po zhvillojnë një test revolucionar për të parashikuar rrezikun që ka një grua për katër lloje të kancerit duke përdorur një mostër të vetme të mbledhur gjatë shqyrtimit të qafës së mitrës.

Duke përdorur qelizat e qafës së mitrës nga një test rutinë, ekspertët mund të jenë në gjendje të dallojnë kancerin e vezoreve dhe gjirit ose të parashikojnë gjasat e tyre për t’u zhvilluar, sipas dy punimeve të botuara në revistën Nature Communications. Rezultatet e mëtejshme janë për shkak të aftësisë së testit WID identifikimi i rrezikut të kancerit të grave për të parashikuar kancerin e mitrës dhe qafës së mitrës, thanë studiuesit.

Testi mund të mundësojë përfundimisht zbulimin e hershëm të katër lloje të kancerit tek gratë më të reja, dhe madje “të ndalojë kancerin përpara se të fillojë”, thanë ekspertët, gjë që do të ishte një “ndryshues i lojës” për shëndetin e grave.

Studiuesit përdorën mostra të qelizave të qafës së mitrës nga 242 gra me kancer ovarian dhe 869 pa kancer. Më pas ata matën 14,000 ndryshime epigjenetike dhe identifikuan një ndryshim unik të ADN-së që mund të përdoret për të dalluar ose parashikuar praninë e kancerit.

“Kjo mund të sjellë një ndryshim në depistimin për kanceret – duke mos i zbuluar ato herët, por duke i parandaluar zhvillimin e tyre”, tha Athena Lamnisos, shefja ekzekutive e Eve Appeal, e cila po financon kërkimin me Këshillin Europian të Kërkimit.

Në të ardhmen, tha Eve Appeal, gratë mund të marrin rezultate të veçanta rreziku për secilin nga katër sëmundjet. Grave me rezultate të larta mund t’u ofrohet më shumë monitorim, mamografi të rregullta, operacione që zvogëlojnë rrezikun ose terapi. /Nature

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here