Kryefaqja Lajm kryesor Si ndikon vapa te personat me probleme të shëndetit mendor

Si ndikon vapa te personat me probleme të shëndetit mendor

0
Shpërndaje
  • Mund të shtohen/përkeqësohen simptomat depresive

Sipas shumë studimeve, vapa mund të ndikojë në shtimin/përkeqësimin e simptomave depresive. Studiuesit kanë vënë re se, në temperaturën mbi 26.7°C rritet numri i shtrimeve në spital për probleme të sjelljes dhe të shëndetit mendor.
Problemet për të cilat shtrimet shtohen përfshijnë sëmundjet organike, problemet e shëndetit mendor, demencat, problemet afektive, neurotike, problemet e lidhura me stresin, çrregullimet somatoforme, problemet e senilitetit, etj.
Po ashtu, studimet në rang botëror kanë parë një rritje të vdekshmërisë te personat e grup-moshës 65-74 vjeç të diagnostikuar me skizofreni, çrregullim skizotipal dhe çrregullim deluzional, si dhe te pacientët e diagnostikuar me demencë. Vetëvrasja gjithashtu shënon shifra më të larta.
Kur vapa është shumë e madhe, edhe te popullata e padiagnostikuar vihet re një shtim i
simptomave të Çrregullimit Afektiv Sezonal.
Vapa ul funksionimin e hormoneve të tiroides, gjë që shkakton rënie të energjisë, stimulon prolaktinën e cila nga ana tjetër frenon efektet e dopaminës, një neurotransmetues i lidhur me ndjenjat pozitive.
Të gjitha këto janë simptoma të depresionit. Prandaj, gjatë vapës kushtojini vëmendje gjendjes shpirtërore dhe vini në përdorim aftësitë tuaja përballuese.

  • Mund të ketë shtim të agresionit

Në temperatura të nxehta ka një rritje të agresionit te personat e diagnostikuar me probleme të shëndetit mendor, si dhe në popullatën e përgjithshme. Studiuesit e shpjegojnë këtë më prishjen e balancës së neurotransmetuesve, gjë që sjell vështirësi
në funksionimin e trurit. Mënyra se si funksionon truri ka impakt në mënyrën se si ndihemi apo funksionojmë. Truri ndihmon në mbajtjen e ankthit nën kontroll, dhe kjo shpjegon përse në vapë është më e vështirë të kontrollohet ankthi.

  • Mund të shfaqen probleme që lidhen me djersitjen e tepërt apo mungesën e saj

Disa medikamente psikiatrike, medikamentet për trajtimin e presionit të lartë të gjakut, për trajtimin e ftohjes dhe alergjive mund të pengojnë djersitjen, e cila ndihmon në ruajtjen e temperaturës së trupit. Rrjedhimisht, pacientët që marrin medikamente të tilla mund të jenë në rrezik për temperaturë të lartë, e cila mund të jetë fatale.
Nga ana tjetër, alkooli dhe kafeja mund të shkaktojnë dehidratim. Duhet patur në konsideratë nëse medikamenti ndikon te djersitja pasi kjo mund të jetë e rrezikshme nga ana ashëndetësore, por ka ndikim edhe në gjendjen psikologjike.

Burimi: Instituti i Shëndetit Publik

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here