Kryefaqja Shendeti a-z H Si transmetohet hepatiti B?

Si transmetohet hepatiti B?

0
Shpërndaje

Përgjigjet mjeku gastrohepatolog Altin Cekodhima

Hepatiti B përhapet nëpërmjet kontaktit direkt me gjakun e një personi të infektuar, lëngut seminal (spermës), dhe lëngjeve të tjera të trupit. Disa rrugë nga ku mund të merret hepatiti B janë:

– Marrëdhëniet seksuale me një person të infektuar pa përdorur kondom (prezervativ);

– Përdorimi i të njëjtës shiringë droge;

– Bërja e tatuve dhe vendosja e pirsing duke përdorur mjete josterile ose të përdorura më parë nga shumë njerëz;

– Shpimi me age të kontaminuara (nga kjo mënyrë infektimi janë më të rrezikuar punonjësit e shëndetësisë);

– Bashkëjetesa me persona që kanë hepatitis B;

– Përdorimi i të njëjtës furçë dhëmbësh ose brisku rroje me persona të infektuar;

– Udhëtimi në vende ku hepatiti B është shumë i përhapur;

– Mosrespektimi i rregullave të sterilizimit te aparaturave tek dentist;

Një grua e infektuar mund t›ia kalojë hepatitin B fëmijës gjatë lindjes ose gjatë ushqyerjes me gji. Ju nuk mund ta merrni hepatitin B nga:

– Shtrëngimi i duarve me një person të infektuar;

– Përqafimi me një person të infektuar;

– Ulja afër me një person të infektuar.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here