Kryefaqja Aktualitet Silva Bino/ Ja asyet pse duhet marrë doza e tretë e vaksinës

Silva Bino/ Ja asyet pse duhet marrë doza e tretë e vaksinës

0
Shpërndaje

Shefja e Epidemiologjisë dhe Sëmundjeve Infektive në Institutin e Shëndetit Publik Silva Bino ka rreshtuar disa nga arsyet pse është e rëndësishme të merret doza e tretë të vaksinës.

Në një videomesazh të shpërndarë nga ministria e Shëndetësisë, Bino thekson se ata që kanë marrë dozën e dytë deri në 6 muaj përpara duhet patjetër të vaksinohen me dozën e tretë për shkak se imuniteti fillon dhe ulet.

Të gjithë qytetarët që kanë kryer dozën e dytë para 6 muajsh duhet patjetër të marrin dozën e tretë. Ajo është e rëndësishme për faktin se imuniteti ndaj COVID i shkaktuar nga vaksina fillon dhe ulet. Kjo nuk është hera e parë që ndodh pasi për një seri sëmundjesh infektive, kalendarët e vaksinimit krijohen duke u mbështetur në eksperiencë”, deklaroi Bino.

Ajo mori shembullin e disa vaksinave të tjera që ne marrim, dozat e të cilave injektohen në bazë të një kalendari vaksinimi të mbështetur në eksperiencë.

“Për shembull për tetanozin ne vaksinohemi 6-7 herë. Për polomelitin vaksinohemi 5 herë. Për sëmundje të tjera vaksinohemi disa herë. Kjo sepse imuniteti fillon dhe ulet dhe ka nevojë për doza përforcuese. Doza e tretë përforcuese na siguron ndaj formave të rënda të sëmundjes dhe ka ndikim të rëndësishëm në mosshfaqjen e infeksionit. Doza përforcuese ul kohëzgjatjen e mbajtjes së virusit. Nëse një njeri i vaksinuar infektohet, nuk shfaq shenja klinike dhe transmeton më pak virusin. Doza e tretë përforcuese ka një seri gjërash që bëjnë që kjo pandemi të kontrollohet dhe ne të kthehemi në jetën tonë”, shprehet ajo.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here