Kryefaqja Shendeti a-z A Stadet klinike të sëmundjes së alcajmerit

Stadet klinike të sëmundjes së alcajmerit

0
Shpërndaje

Prof. Asc. Ilirjana Zekja, mjeke neurologe

Stadi i parë – Stadi i hershëm: ka një kohëzgjatje 2 – 4 vjet.

 • Kemi të bëjmë me dëmtim të kujtesës aktuale (recente), veçanërisht bashkëbisedimet dhe ngjarjet më të fundit.
 • Pacienti bën përsëritje të pyetjeve, probleme me shprehjen dhe kuptimin e gjuhës së folur.
 • Lind nevoja për të përdorur shënime apo lista për aktivitetet e përditshme.
 • Mund të shfaqet vështirësi në të shkruar dhe përdorimin e objekteve të ndryshme, si dhe apati apo depresion.
 • Keqësimi funksional mund të shoqërohet nga ndryshime drastike të personalitetit.

Stadi i dytë – Stadi i mesëm / i moderuar me kohëzgjatje 2-10 vite.

 • Problemet bëhen më evidente.
 • Ka alterim më të shprehur dhe persistent të kujtesës, që ndikon në të gjitha aktivitetet e jetës së përditshme.
 • Të folurit është i paorganizuar, arsyetimi i pazakontë, ka konfuzion rreth ngjarjeve aktuale, kohës dhe hapësirës. Heziton të përgjigjet pyetjeve, paraqet shenja afazie.
 • Rriten mundësitë për të humbur në mjedise familjare.
 • Intensifikohen çrregullimet e gjumit, çrregullimet e humorit dhe sjelljes.
 • Rreth 80% e pacientëve manifestojnë probleme emocionale dhe të sjelljes, të cilat agravohen nga stresi dhe ndryshimet e mjedisit.
 • Ka vështirësi për të ndjekur udhëzime të thjeshta apo për të bërë veprime të thjeshta.
 • Neglizhon higjienën personale.
 • Humbet sjelljet sociale, vë në vështirësi familjarët dhe miqtë, që shpesh shkakton izolim social të familjarëve dhe pacientit.

Stadi i tretë – Stadi final

 • Humbet shumë në peshë nga humbja e oreksit.
 • Nuk mund të komunikojë verbalisht apo me të shkruar.
 • Nuk njeh familjen e tij.
 • Ka inkontinencë urinare dhe fekale.
 • Në fund humbet aftësinë për të qëndruar ulur apo për të ecur, si pasojë qëndron vetëm në shtrat.
 • Vdekja zakonisht shkaktohet nga pneumonia aspirative./ Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here