Kryefaqja Aktualitet Studimi i ri: Ky trajtim nuk është efektiv kundër Covid-19

Studimi i ri: Ky trajtim nuk është efektiv kundër Covid-19

0
Shpërndaje
Blerta Brati, mjeke mikrobiologe 
Rezultatet e para të provës klinike të OBSH-së, Solidarity, tregojnë se as hidroksiklorokina, as Remdesivir, as Lopinavir, as Interferoni nuk janë efektive kundër Covid-19.
Tani e tutje, studimi do të përqendrohet në trajtime të tjera.
Pas shtatë muaj studimesh, rezultatet e provës më të madhe klinike mbi Covid-19 të kryer deri më sot janë përfundimtare: asnjë nga molekulat e analizuara nuk është efektive në zvogëlimin e ashpërsisë së sëmundjes ose vdekshmërisë së saj . Studimi i OBSH-së, i kryer në 405 spitale në 30 vende të botës, publikoi këto rezultate dekurajuese në 15 tetor 2020 në një para-shtypje (nuk është rishikuar ende nga kolegët). Tani e tutje, studimi do të vazhdojë me trajtimet e reja të kandidatëve.
Çfarë thotë studimi i Solidaritetit?
Pesë trajtime u testuan në këtë fazë të parë të provës së Solidaritetit, me gjithsej 11,266 pjesëmarrës: hidroksiklorokina (954 pjesëmarrës), Remdesivir (2750), Lopinavir (1411), Interferon-ß1a (1412) dhe Interferon plus Lopinavir (651), përveç një grupi kontrolli prej 4088 pjesëmarrësish.
Pacientët u moren rastesisht (falë një programi online) dhe secili grup i trajtuar u krahasua me një grup kontrolli të menaxhuar në të njëjtin spital, me të njëjtët faktorë rreziku dhe të njëjtat trajtime themelore (të cilave u shtuan, ose jo, trajtimi i studiuar).
Fatkeqësisht, asnjë nga trajtimet nuk arriti të zvogëlojë ndjeshëm vdekshmërinë (e cila ishte 11.8% në 28 ditë), kohëzgjatjen e qëndrimit në spital ose nevojën për ventilim mekanik. Po kështu, asnjë nga trajtimet nuk rriti ndjeshëm vdekshmërinë e pacientit.
Trajtimet e reja do të testohen!
Përfundimi i studimit është konciz: “Rezultatet premtuese të trajtimeve të testuara janë të mjaftueshme për të hedhur poshtë çdo shpresë të mëparshme, bazuar në studime më të vogla ose jo të rastësishme.
Tani e tutje, prova klinike do të vazhdojë të rekrutojë pacientë (rreth 2,000 në muaj) me qëllim të testimit të trajtimeve të reja, në veçanti moderatorëve të sistemit imunitar dhe antitrupave specifikë monoklonalë kundër koronavirusit Sars-CoV-2, përgjegjës për Covid-19. Shpresojmë që me këto të kemi më shumë fat sesa me ato të mëparshme

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here