Kryefaqja Lajm kryesor Testi i syve mund të parashikojë rrezikun e sulmit në zemër, thotë...

Testi i syve mund të parashikojë rrezikun e sulmit në zemër, thotë studimi

0
Shpërndaje

Një ekzaminim joinvaziv i syve mund të jetë në gjendje të parashikojë rrezikun e një personi për sulm në zemër, kur kombinohet me informacione të tjera, sipas një studimi të fundit.

Studiuesit zbuluan se modeli i enëve të gjakut në retinë mund të ndihmojë në identifikimin e atyre që kanë të ngjarë të kenë probleme me zemrën, sipas The Guardian.

Studiuesit përdorën të dhëna nga UK Biobank, e cila përmban të dhëna mjekësore dhe të stilit të jetesës për 500,000 njerëz, për të llogaritur një masë të njohur si dimensioni fraktal. Ata e kombinuan masën në një model me faktorë të tjerë, si mosha, seksi, presioni i gjakut sistolik, indeksi i masës trupore dhe statusi i duhanpirjes.

Ekipi hulumtues më pas studioi njerëzit në bazën e të dhënave që kishin përjetuar një atak në zemër, ose infarkt miokardi (MI), pasi ishin mbledhur imazhet e retinës.

“Në mënyrë të habitshme, ne zbuluam se modeli ynë ishte në gjendje të klasifikonte më mirë pjesëmarrësit me rrezik të ulët ose të lartë të MI në Biobank kur krahasohej me modelet e vendosura që përfshijnë vetëm të dhëna demografike,” Ana Villaplana-Velasco, autorja prezantuese dhe një studente doktorature në Usher dhe institutet Roslin në Universitetin e Edinburgut, tha për The Guardian.

Studiuesit thanë se analiza e tyre gjeti një bazë të përbashkët gjenetike midis dimensionit fraktal dhe infarktit të miokardit.

“Përmirësimi i modelit tonë ishte edhe më i lartë nëse shtonim një rezultat në lidhje me prirjen gjenetike të zhvillimit të MI,” tha ajo.

Mosha mesatare për një atak në zemër është 60 vjeç. Ekipi hulumtues zbuloi se modeli i tyre kishte performancën më të mirë parashikuese më shumë se 5 vjet përpara se të ndodhte një atak në zemër. Në të ardhmen, studiuesit shpresojnë që një ekzaminim i thjeshtë i retinës mund të sigurojë informacion të mjaftueshëm për të identifikuar njerëzit me rrezik të lartë.

“Llogaritja e një rreziku të individualizuar të MI nga ata mbi 50 vjeç do të duket të jetë i përshtatshëm,” tha ajo. “Kjo do t’u mundësonte mjekëve të sugjerojnë sjellje që mund të zvogëlojnë rrezikun, të tilla si lënia e duhanit dhe mbajtja normale e kolesterolit dhe presionit të gjakut.”

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here