Kryefaqja Lajm kryesor Ulcera peptike, nga çfarë shkaktohet dhe si mund ta dallojmë

Ulcera peptike, nga çfarë shkaktohet dhe si mund ta dallojmë

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Arlinda Rexhmati

Çfarë janë ulcerat peptike?

Ulcerat peptike janë plagë që zhvillohen në brendësi të stomakut, ezofagut të poshtëm apo zorrëve. Ato formohen zakonisht si rezultat i një inflamacioni të shkaktuar nga bacteria H. pylori, si dhe nga gërryerja e acideve të stomakut. Ulcerat peptike janë një problem i shpeshtë shëndetësor.

Ekzistojnë 3 lloje të ulcerës peptike:

 • Ulcerat gastrike – ulcera që zhvillohen në brendësi të stomakut.
 • Ulcerat ezofageale – ulcera që zhvillohen në brendësi të ezofagut.
 • Ulcerat duodenale – ulcera që zhvillohen në seksionin e sipërm të zorrëve, të quajtur duodenum.

Çfarë i shkakton ulcerat peptike?

Dëmtimin e veshjes (mukozës) së stomakut, ezofagut dhe duodenit mund ta shkaktojnë faktorë të ndryshëm. Këtu përfshihen:

 • Helikobakter pylori (H. Pylori), një lloj bakteri që mund të shkaktojë një infeksion në stomak dhe inflamacion.
 • Përdorimi i shpeshtë i aspirinës, ibuprofenit dhe ilaçeve të tjera anti – inflamatore. Risku i lidhur me këtë sjellje është më i lartë tek femrat dhe personat mbi moshën 60 vjeç.
 • Duhanpirja
 • Konsumimi i tepërt i alkoolit
 • Radioterapia
 • Kanceri i stomakut

Simptomat e ulcerës peptike

Simptoma më e zakonshme e ulcerës peptike është një dhimbje abdominale djegëse që përhapet nga kërthiza deri në kraharor, që mund të variojë nga e lehtë, në dhimbje shumë të rëndë. Në disa raste, dhimbja mund t’ju zgjojë gjatë natës. Ulcerat e vogla peptike mund të mos shfaqin simptoma në fazat e hershme.

Shenja të tjera të zakonshme të ulcerës peptike përfshijnë:

 • Ndryshime në oreks
 • Të përziera
 • Të vjella
 • Dhimbje gjoksi
 • Probleme me tretjen
 • Jashtëqitje të errët ose të gjakosur
 • Humbje të pashpjegueshme peshe

Burimi: Healthline

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here