Uthulla e mollës: Përfitimet dhe rreziqet nga përdorimi

Studimet kërkimore në përgjithësi sugjerojnë se konsumimi i 1 lugë gjelle uthull molle (ACV) e holluar në një gotë të zakonshme me ujë mund të ofrojë përfitime të ndryshme shëndetësore.

Megjithatë, konsumimi i tepërt mund të çojë në efekte negative të tilla si dëmtimi i smaltit të dhëmbëve, acarimi i fytit ose shqetësime në tretje. Prandaj, rekomandohet përgjithësisht të filloni me sasi të vogla dhe të monitoroni se si reagon trupi juaj.

Një studim i vitit 2016 zbuloi se pirja e 1 lugë gjelle uthull molle (e barabartë me 0,5 ons ose 15 mililitra e holluar me ujë) është e mjaftueshme për të parë përfitime shëndetësore, duke përfshirë:

Mbështetje e tretjes: Acidi acetik në ACV mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes dhe promovimin e një mjedisi të shëndetshëm të zorrëve.

Menaxhimi i peshës: ACV mund të ndihmojë në rritjen e ndjenjës së ngopjes, duke reduktuar potencialisht marrjen e përgjithshme të kalorive.

Rregullimi i sheqerit në gjak: Disa studime sugjerojnë se ACV mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të ndihmojë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Vetitë antimikrobike: ACV posedon efekte antimikrobike që mund të ndihmojnë në luftimin e baktereve të dëmshme.

Mund të përmirësojë shëndetin e zemrës: Hulumtimet tregojnë se ACV mund të ulë nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve (yndyrnat në gjak).

Përfitimet e mundshme të lëkurës: Kur përdoret në formë të holluar, ACV mund të ndihmojë në balancimin e pH-së së lëkurës dhe në reduktimin e akneve.

Uthulla e mollës (ACV) mund të ketë disa rreziqe dhe efekte anësore që është e rëndësishme t’i keni parasysh para përdorimit. Ja disa nga ato që duhet të dini:

Ndërveprimi me Medikamentet:

Insulina: Uthulla e mollës dhe insulina mund të ulin nivelet e kaliumit në trup. Kur merren bashkë, ato mund të çojnë në nivele shumë të ulëta të kaliumit, që mund të ndikojnë në funksionin e nervave dhe muskujve, përfshirë zemrën.

Digoksina: Uthulla e mollës mund të ulë nivelin e kaliumit, duke rritur efektet anësore të digoksinës, një medikament për zemrën.

Medikamentet diuretike: Të dyja, uthulla e mollës dhe diuretikët, ulin nivelet e kaliumit. Kur merren së bashku, mund të shkaktojnë një rënie të tepërt të kaliumit në trup.

Medikamentet antidiabetike: Të dyja, medikamentet për diabet dhe uthulla e mollës, ulin nivelet e sheqerit në gjak. Përdorimi i të dyjave mund të shkaktojë nivele të pasigurta të sheqerit në gjak.

Efekte të tjera anësore:

Dëmtim i smaltit të dhëmbëve: Uthulla e mollës mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve nëse konsumoni shumë.

Acarim të ezofagut: Përdorimi i uthullës mund të shkaktojë acarim të ezofagut, tubin që transporton ushqimin nga goja në stomak.

Irritim të stomakut: Mund të shkaktojë dhimbje stomaku, djegie.

Probleme me veshkat: Njerëzit që kanë probleme me veshkat mund të kenë vështirësi për të trajtuar acidin e tepërt, që vjen nga uthulla e mollës.

Rekomandime:

Para se të filloni të përdorni uthullën e mollës si suplement, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek, veçanërisht nëse po merrni medikamente të tjera ose keni kushte shëndetësore ekzistuese.

Uthulla e mollës nuk duhet të zëvendësojë trajtimet mjekësore të përshkruara dhe nuk duhet të përdoret si një kurë për ndonjë gjendje shëndetësore.

 

Postime të ngjashme

Përdorimi i bimëve mjekësore në trajtimin e plagëve dhe pezmatimeve të lëkurës
5 ushqimet më të mira për lehtësimin e dhimbjeve të stomakut
6 ushqime që ulin sheqerin në gjak në mënyrë natyrale
5 ushqime shumë të rëndësishme për përmirësimin e shëndetit mendor
5 fruta që ndihmojnë në pastrimin e mëlçisë
Qershitë – Fruti i vogël me fuqi të mëdha
Hëngra 2 vezë për mëngjes çdo ditë për një muaj—Ja si ndryshoi dieta dhe rutina ime e mëngjesit
Frutat që ulin tensionin e lartë të gjakut në mënyrë natyrale, sipas ekspertëve