Kryefaqja Aktualitet Vaksinimi parandalon 2-3 milionë vdekje çdo vit

Vaksinimi parandalon 2-3 milionë vdekje çdo vit

0
Shpërndaje

Bisedoi: Arlinda Shehu

Mark Muscat është specialist i shëndetit publik me një përvojë të gjatë pune në fushën e epidemiologjisë dhe survejancës së sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat.
Aktualisht ai punon si oficer teknik në zyrën rajonale për Evropën të OBSH-së, me bazë në Kopenhagen, Danimarkë, duke siguruar mbështetje për programin e imunizimit dhe sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat.
Puna e tij kryesore fokusohet tek fruthi dhe rubeola, të cilat janë të dyja sëmundje të shënjestruara për t’u eliminuar. Punë të tjera të tij përfshijnë difterinë dhe pertusisin. Në një intervistë për gazetën “Shëndet plus”, z. Muscat i jep përgjigje shumë pyetjeve lidhur me rëndësinë e vaksinimit, nëse ka ose jo vaksina jo të sigurta, etj.

Z. Muscat, cila është kostoja e një vaksine?

Çmimi i paguar nga një vend për blerjen e vaksinave ndryshon sipas vaksinës, prodhuesit dhe vitit, bazuar në marrëveshjet e prokurimit ndërmjet vendit dhe prodhuesit të veçantë. OBSH mbledh informacione të ndara sipas vendit mbi çmimet e vaksinave përmes projektit Informacioni i Tregut për Qasjen në Vaksina: http://www.who.int/immunization/programmes_systems/procurement/v3p/platform/en/

Pse nevojitet vaksinimi?

Imunizimi është një ndër ndërhyrjet më të suksesshme të shëndetit publik, duke parandaluar sëmundjet dhe duke shpëtuar miliona jetë çdo vit. Kur në një popullatë janë të vaksinuar mjaftueshëm njerëz, sëmundjet e parandalueshme nga vaksina, si difteria dhe fruthi, kanë pak mundësi për t’u përhapur – ky “imunitet i fituar” ndihmon në mbrojtjen e foshnjave para se ata të jenë plotësisht të vaksinuar dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Por përfitimet shtrihen përtej parandalimit të sëmundjeve specifike tek individët: vaksinimi ka një kuptim ekonomik pozitiv, plotëson nevojën për t’u kujdesur për anëtarët më të dobët të shoqërive dhe redukton vdekshmërinë e fëmijëve. Programet e suksesshme të vaksinimit varen nga bashkëpunimi i çdo individi që mund të vaksinohet për të siguruar mbrojtjen e të gjithëve.

A ka ndihmuar vaksinimi gjatë dekadave të fundit?

Kohë pas kohe, bashkësia ndërkombëtare ka pohuar vlerën e vaksinave dhe imunizimit për të parandaluar dhe kontrolluar një numër të madh sëmundjesh infektive, disa sëmundje kronike të shkaktuara nga agjentë infektivë dhe madje edhe disa lloje të kancerit. Falë vaksinave, lija është zhdukur. Rastet e poliomelitit janë zvogëluar me 99.9%, dhe në të ardhmen shumë të afërt, poliomeliti pritet të jetë sëmundja e dytë që prek njerëzit që do të çrrënjoset. Rastet e fruthit, rubeolës, tetanozit dhe shumë sëmundjeve të tjera kanë rënë në mënyrë drastike.

Aktualisht, imunizimi parandalon 2-3 milionë vdekje çdo vit dhe një numër prej 1.5 milionë vdekjesh mund të shmanget nëse mbulimi global i vaksinimit përmirësohet.

Përveç parandalimit të vuajtjes dhe vdekjes, duke kontribuar në shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve të të gjitha moshave, vaksinat gjithashtu ndihmojnë në ndërtimin dhe mbështetjen e ekonomive dhe shoqërive të forta.

Çfarë do të ndodhte nëse nuk do të kishte vaksinim?

Nuk do të vijë kurrë një pikë ku imunizimi nuk kërkohet më. Çdo vit, në botë lindin më shumë se 130 milionë foshnje të reja – secila meriton mbrojtje të barabartë kundër sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat. Çdo boshllëk në mbulimin me vaksinim krijon mundësi për rilindjen e sëmundjeve serioze dhe të parandalueshme.

A ka vaksina jo të sigurta?

Çdo vaksinë e licencuar testohet rigorozisht nëpër faza të shumta përpara se të miratohet për përdorim dhe të rivlerësohet rregullisht kur është në treg. Shkencëtarët gjithashtu monitorojnë vazhdimisht informacionin nga disa burime për çdo shenjë se një vaksinë mund të shkaktojë të kundërtën. Shumica e reaksioneve të vaksinave janë të vogla dhe të përkohshme, si një krah i lënduar ose ethe e butë. Në rastet e rralla kur raportohet një efekt anësor serioz, ai hetohet menjëherë.

Ka më shumë gjasa të dëmtohesh rëndë nga një sëmundje e parandalueshme nga vaksina sesa nga vaksina në vetvete. Përfitimet e vaksinimit tejkalojnë rrezikun shumë të vogël të ndonjë efekti anësor serioz.

Ka shumë zëra për autizmin dhe vaksinimin. Ç’thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë për këtë çështje?

Nuk ka dëshmi të një lidhjeje ndërmjet vaksinës MMR dhe autizmit ose çrregullimeve autistike. Studimi i vitit 1998, i cili ngriti shqetësime rreth një lidhjeje të mundshme ndërmjet vaksinës së fruthit-shytave-rubeolës (MMR) dhe autizmit, më vonë u zbulua se kishte të meta dhe ishte mashtrues. Artikulli më pas u tërhoq nga revista që e publikoi atë. Për fat të keq, publikimi ndikoi në rënien e normave të imunizimit dhe shpërthimeve të mëvonshme të këtyre sëmundjeve.

A kanë ndikuar këta zëra në vaksinimin në mbarë botën?

Shumica dërrmuese e njerëzve në Rajonin Evropian dhe në botë e pranojnë vaksinimin dhe e kërkojnë atë si të drejtën e tyre për t’u mbrojtur nga sëmundjet potencialisht serioze. Sidoqoftë, fakti që disa njerëz vonojnë ose nuk arrijnë ose nuk pranojnë vaksinimin përkundër disponueshmërisë së vaksinave është një shqetësim në rritje. Mbulimi nën-optimal i vaksinimit për çfarëdo arsye përbën një kërcënim për zhdukjen e sëmundjeve globale dhe rajonale, si dhe për qëllimet e eliminimit, siç janë ato që lidhen me poliomielitin dhe fruthin.

Faktorët që ndikojnë në vendimet e vaksinimit janë komplekse dhe të ndryshme. Ato lidhen specifikisht me kontekstin dhe përfshijnë, për shembull, përvojën e mëparshme dhe nivelin e besimit në vaksinat dhe sistemin e kujdesit shëndetësor; normave dhe traditat shoqërore; aksesin dhe lehtësinë e shërbimeve.

Kur njerëzit refuzojnë ose vonojnë vaksinimin për vete ose për fëmijët e tyre, ata e vendosin familjen e tyre në rrezik të sëmundjeve potencialisht kërcënuese për jetën. Ata gjithashtu vënë në rrezik personat të cilët nuk janë në gjendje të përfitojnë nga mbrojtja e vaksinave, duke përfshirë foshnjat, personat me imunitet të dobët dhe anëtarët e tjerë vulnerabël të shoqërisë sonë.

Cila është zgjidhja për këta zëra?

Fokusi i përgjithshëm është ndërtimi i programeve të fuqishme dhe të qëndrueshme të imunizimit me kapacitete të përshtatshme, struktura dhe mekanizma për të nxitur popullsitë e qëndrueshme që janë vaksinuar plotësisht dhe me kohë dhe që i besojnë vaksinimit dhe autoriteteve shëndetësore.

Një fushë e veçantë për vëmendje është aplikimi i hulumtimeve të shkencave shoqërore dhe të sjelljes për të adresuar hezitimin ndaj vaksinave dhe për të siguruar qasje më efektive të ndërtuara mbi një kuptim të vërtetë të barrierave dhe nxitësve të vaksinimit në kontekstin specifik dhe me grupin specifik të synuar.

Këto aktivitete duhet të mbështeten nga promovimi i imunizimit me qëllim rritjen e ndërgjegjësimit publik, ngritjes së besimit dhe sigurisë në vaksinimin dhe rritjes së dukshmërisë së arritjeve të lidhura me vaksinat.

A është vaksinimi vetëm për fëmijët e vegjël? Çfarë moshe është e nevojshme për t’u vaksinuar?

Çdo vend mban vetë orarin e vaksinimit bazuar në kontekstin kombëtar dhe rekomandimet e OBSH për vaksinimet rutinë (https://www.who.int/immunization/policy/immunization_tables/en/)

OBSH rekomandon që vaksinimet dhe dozat përforcuese të mbulojnë të gjitha moshat dhe të përfshijnë rekomandime të veçanta për grupet në rrezik, si gratë shtatzëna, punonjësit e shëndetësisë, punonjës të caktuar të laboratorëve, njerëzit me nevoja të veçanta shëndetësore (si një sistem imunitar i dobësuar) ose stile të caktuara të jetesës (siç janë injektimi përdoruesit e drogës ose burrat që kanë marrëdhënie seksuale me burra).

Udhëtarët ndërkombëtarë gjithashtu mund të kenë nevojë për mbrojtje nga sëmundjet që nuk janë të zakonshme në vendin e tyre të origjinës ose për të siguruar dëshmi të statusit tuaj të vaksinimit kundër fruthit ose poliomelitit.

A mund të vaksinohen gratë shtatzëna?

Vaksina sezonale e gripit mund të ndihmojë mbrojtjen e nënës dhe fëmijës gjatë shtatzënisë dhe disa vende gjithashtu rekomandojnë vaksinën e kollës së mirë pranë fundit të shtatzënisë për të mbrojtur të porsalindurit në muajt e parë të jetës.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here