Kryefaqja Box 6 Vdekshmëria nga kanceri anal po rritet: Ja shenjat paralajmëruese që e tregojnë

Vdekshmëria nga kanceri anal po rritet: Ja shenjat paralajmëruese që e tregojnë

0
Shpërndaje

Nga Daniela Burnazi

Sipas një studimi të bërë në Universitetin e Shëndetit Publik UT Health, normat e kancerit anal po rriten shume shpejt dhe duke qënë se është një nga llojet më të rralla të kancereve.

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, shumica e rasteve me kancer anal shoqërohen dhe me Human Papilloma Virus (HPV). Sipas studimit rreth 91% e njerëzve të diagnostikuar me këtë sëmundje kanë pasur një infeksion të mëparshëm HPV.

Faktorët e rrezikut që ndikojnë në shfaqejen e ketij kanceri:

– Mosha: shumica e të prekurve me kancer anal janë mbi 50 vjeç.

–  Shumë partnerë seksual: personat që kanë ndërruar shumë partnerë seksual gjatë jetës së tyre janë më të predispozuar të preken nga kanceri anal.

– Mardhëniet seksuale anale

Kanceri anal rrallë përhapet në pjesë të tjera të trupit. Vetëm një përqindje e vogël e tumoreve përhapen, por bëhen shumë të vështira për t’u trajtuar. Kanceri anal më së shpeshti përhapet në mëlçi dhe mushkëri.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here