Kryefaqja Aktualitet Virologu italian: Vala e dytë do të jetë më e keqe. Covid-19...

Virologu italian: Vala e dytë do të jetë më e keqe. Covid-19 do të fshihet pas gripit normal!

0
Shpërndaje

Për virologun italian, Fabrizio Pregliasco vala e dytë e pandemisë do të jetë më e keqja, ndaj dhe duhet të ketë përgatitje jo vetëm në Itali, por nga të gjitha shtetet. Ai thotë se duhet të ketë përgatitje dhe organizim për parandalimin e një katastrofe tjetër. Në një intervistë për La Repubblica, virologu thotë se, në vjeshtë e dimër do të kthehet edhe gripi normal, atëherë duhet bërë kujdes, pasi Covid-19 ka aftësi të fshihet mirë midis formave të tjera të frymëmarrjes që e karakterizojnë atë.

Intervista e La Repubblica!

Jo për të bërë festë, por vaksina e cila, sipas kryeministrit Conte, do të jetë në dispozicion deri në fund të vitit, është ende një lajm i mirë. Aq më tepër me skenarin e një valë të dytë e gatshme të na sulmojë gjatë vjeshtës dhe me të dhënat e ditëve të fundit që zbulojnë një rritje modeste, por shqetësuese të infeksioneve. Pra, nëse Covid-19 do të ngrinte kokë, do të kishim armën e shumëpritur për ta mbajtur atë nën kontroll. Por fjalët e djeshme nga kryeministri thonë gjithashtu se dikush mund të vaksinohet, por ajo profilaksi nuk do të jetë e detyrueshme. A do të kishte kuptim që një politikë e kontrollit dhe parandalimit t’i besohej nismës spontane të individëve?

“Zgjedhja e strategjisë që do të miratohet kur vaksina të jetë gati është e gjitha politike”, përgjigjet Fabrizio Pregliasco, i cili është drejtori mjekësor i Irccs Galeazzi në Milano dhe një virolog i njohur.

Por cilat janë arsyet që qeveria do të vendosë nëse do ta bëjë atë të detyrueshme apo thjesht të rekomanduar?

Ky është një vendim që lind nga tendenca epidemiologjike. Dhe po, që një vaksinë të jetë efektive duhet të arrijë një pjesë të madhe të popullsisë. Do të thotë që një pjesë e madhe e popullsisë duhet të vaksinohet. Ekziston një studim i kohëve të fundit mbi temën e vaksinave të kryer nga Universiteti Katolik i Romës, i cili varet pikërisht nga përvoja psikologjike e personave të intervistuar.

Një hulumtim që synon të identifikojë subjektet më armiqësore ndaj profilaksisë së vaksinimit?

Në një mënyrë të drejtpërdrejtë dhe specifike, të gjithë u pyetën: “A do të vaksinoheshit kundër Covid-19?”. Epo, 41 për qind u përgjigjën: “Jo”. Një gjykim personal dhe i padiskutueshëm.

Dhe ju, profesor Pregliasco, çfarë interpretimi i jepni?

Është një përgjigje e papërpunuar që nuk hyn në thelb të arsyeve, por që zbulon se sa e fortë është ndjenja e negativitetit ndaj vaksinës te shumë njerëz dhe akoma më shumë e fortë është kundrejt ligjit të Lorenzin, i cili kërkoi vaksinimin e detyrueshëm te fëmijët, informon dritare.net

A ishte gjë e mirë apo e keqe të marrësh një masë të tillë drastike dhe imponuese?

Personalisht mendoj se është e dobishme.

Shkurt, ju thoni që vaksina e detyrueshme do të ishte si (Tso), trajtimi shëndetësor i detyrueshëm, dhe prandaj kryeministri preferon rekomandimin?

Le ta shohim njëri-tjetrin në sy, për momentin entuziazmi për vaksinën është i ulët, por vetëm këshillat nuk janë të mjaftueshme sepse në të vërtetë dobëson efektivitetin e saj. Ne kemi parë se çfarë ka ndodhur me aplikacionin Immuni, të shkarkuar nga vetëm 4.6 milionë njerëz: të paktën 60/70 për qind e popullsisë duhet të ishin bashkuar. Prandaj, në këtë pikë, të dyja opsionet janë të vlefshme.

Në çfarë kuptimi, që vaksinimi vullnetar do të ishte i mjaftueshëm për të siguruar një strukturë efektive për përhapjen e virusit?

Po, për sa kohë që numrat mbeten të ulët si sot dhe nëse pozitiviteti nuk rritet. Natyra e detyrueshme është brutale, por më e vlefshme, por tani për tani ngjitja mbetet e ulët. Dhe vaksinimi spontan mund të jetë i mjaftueshëm për të arritur imunitetin e tufës.

Por a jeni optimist, pavarësisht infeksioneve të reja?

Deri më sot infeksionet janë akoma, sistemi po tregon se është në gjendje të kufizojë shpërthimet. Sigurisht që një liri totale mund të shkaktojë valën e dytë famëkeqe. Me siguri, gripi do të kthehet dhe atëherë do të duhet të jemi në vigjilentë sepse Covid do të jetë në gjendje të fshihet mirë midis formave të tjera të frymëmarrjes që e karakterizojnë atë. Unë them që duhet ta konsiderojmë valën e dytë si më të keqen nga të gjitha ngjarjet. Kjo do të thotë, duhet të kemi parasysh që të pajisemi dhe të organizohemi në mënyrën më të mirë të mundshme. Sepse historia na tregon se pandemitë e tjera të lëna pas vetes, pa masa të veçanta parandalimi dhe kontrolli, janë rishfaqur më keq. / Dritare.net

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here