Ushqimet ultra të përpunuara, ja dëmet që shkaktojnë në shëndet

Në një seri artikujsh të botuar të mërkurën, më 19 nëntor, në revistën shkencore The Lancet, disa grupe kërkimore kanë shqyrtuar plotësisht efektet shëndetësore të ushqimeve ultra të përpunuara (UPF). Le Monde, e cila paraqet gjetjet, përmbledh një përfundim të padiskutueshëm: sa më shumë UPF të ketë në pjatën tonë, aq më të mëdha janë rreziqet shëndetësore.

Këto ushqime, drithërat e mëngjesit, ëmbëlsirat me qumësht, salcat industriale, biskotat, pijet freskuese etj., prodhohen nëpërmjet proceseve fiziko-kimike që e ndryshojnë thellësisht ushqimin origjinal. Ato shpesh përmbajnë aditivë që mungojnë në gatimin shtëpiak, siç janë emulsifikuesit, ëmbëlsuesit, përmirësuesit e shijes, konservuesit, nitritet, sheqeri invert etj. Edhe dy produkte të ngjashme mund të klasifikohen ndryshe në varësi të procesit të tyre të prodhimit.

Rreziku i sëmundjes së Crohn u rrit me rreth 90%

Studiuesit vunë re se njerëzit me ekspozimin më të lartë ndaj ushqimeve ultra të përpunuara kishin një rrezik afërsisht 90% më të lartë për të zhvilluar sëmundjen e Crohn-it , si dhe një rrezik në rritje të obezitetit abdominal (33%), dislipidemisë (26%), depresionit (23%), sëmundjes kronike të veshkave (22%) dhe obezitetit (21%). Vdekshmëria e përgjithshme u rrit gjithashtu me afërsisht 18%, sipas njëzet studimeve të njëpasnjëshme.

I njëjti trend është regjistruar për sëmundjet kardiovaskulare, hipertensionin dhe diabetin e tipit 2. “Disa kancere, siç është kanceri i zorrës së trashë, duket se favorizohen gjithashtu nga ushqimet ultra të përpunuara, por lidhja nuk është vërtetuar ende me të njëjtat nivele provash”, shpjegon Mathilde Touvier, drejtoreshë e grupit të kërkimit të epidemiologjisë ushqyese në Inserm, sipas Le Monde .

Përtej kalorive: UPF-të prishin metabolizmin

Studiuesit shqyrtuan gjithashtu edhe pak prova klinike të disponueshme: edhe me një konsum të barabartë kalorish , ushqimet ultra të përpunuara prishin metabolizmin, shtimin në peshë, pjellorinë mashkullore dhe mekanizmat e ngopjes. Me fjalë të tjera, natyra e tyre e dëmshme nuk kufizohet vetëm te yndyrnat ose sheqeri: ato janë problematike në vetvete.

Postime të ngjashme

3 rregulla të thjeshta për një zorrë të shëndetshme
Keni fëmijën me gji dhe jeni me grip? Mjekja pediatre: Kujdesi që duhet të tregoni që të mos ia transmetoni
Zakoni i thjeshtë që do t'ju sigurojë një gjumë më të mirë
Tejkalimet buxhetore 2021–2024 zbulojnë nevojat e larta në sektorin e shëndetësisë
“Është rritur në mënyrë eksponenciale”- Kardiologu Edvin Prifti shpjegon arsyet e atakut në moshat e reja
Si na tregon trupi ynë se duhet të zvogëlojmë konsumin e kripës?
Tre shenja që tregojnë se ndoshta po pini shumë kafe
Studimi: Ekspozimi ndaj dritës gjatë natës mund të lidhet me sëmundjet kryesore vdekjeprurëse në mbarë botën