Kryefaqja Aktualitet Antibiotikët, alarmi: Rritet rezistenca tek fëmijët, bakteret nuk përgjigjen më

Antibiotikët, alarmi: Rritet rezistenca tek fëmijët, bakteret nuk përgjigjen më

0
Shpërndaje
Cute little boy drinking cough syrup from a dose at home. Copy space.

Autoritetet e shëndetësisë në mbarë botën japin alarmin se antibiotikët po bëhen gjithmonë e më të paefektshëm tek fëmijët dhe foshnjat.

Infeksionet e veshit të mesëm, sepsi, meningjiti, nëse këto sëmundje shkaktohen nga bakteret, fëmijët shpesh trajtohen me antibiotikë. Por vetëm më pak se 50 për qind e antibiotikëve janë efektivë, sipas një studimi australian të udhëhequr nga Universiteti i Sidneit. Bakteret nuk i përgjigjen më antibiotikut dhe janë rezistente.

Mjetet e reja dhe efektive mungojnë. Kjo mund të jetë veçanërisht e rrezikshme për foshnjat dhe fëmijët, sepse sistemi i tyre imunitar nuk është i konsoliduar. Gjatë administrimit të antibiotikëve, nuk është vetëm zgjedhja e saktë e një antibiotiku e rëndësishme, por edhe doza e tij.

Kjo shpesh mund të jetë e vështirë me lëngun e antibiotikëve, i cili u shkruhet më shpesh foshnjave dhe fëmijëve të vegjël sesa antibiotikët në formë tabletash”, thuhet në studim. “Mund të ndodhë që prindërit të gabojnë pa dashje kur marrin antibiotikë. Në 50 për qind të të gjitha rasteve, fëmijët nuk marrin sasinë e përshkruar nga mjeku”, thotë Johannes Hübner nga Shoqata Gjermane për Sëmundjet Infektive Pediatrike.

Ekspertët flasin për alternative duke treguar se bimë që kanë veti antimikrobike mund të përdoren edhe për disa sëmundje infektive. Këtu përfshihen hudhra apo echinacea. Vaji i rigonit gjithashtu ka një efekt antimikrobik.

Solucionet e kripura mund të ndihmojnë me infeksionet e frymëmarrjes. Për infeksionet e veshit të mesëm, qepa është ilaçi klasik në shtëpi. Antibiotikët mbeten megjithatë shpesh zgjidhja më e mirë, sidomos në rastin e problemeve akute siç është sepsis i cili duhet të trajtohet menjëherë, sepse nëse kjo nuk ndodh, në rastin më të keq ekziston rreziku i shokut septik që mund të rezultojë me dështim të organeve./Top Channel

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here